Kunnskapsdepartementet annonserer at de 500 studieplassene som var lagt inn i statsbudsjettet blir permanente.
Disse var tidligere lagt opp kullvis. Det vil si at 500 nye personer ville blitt tilbudt IT-utdanning neste år, men ikke de tre årene etter.
At de nå blir permanente vil i praksis gi fire ganger flere nye studieplasser.
– Vi får flere studieplasser og en bedre kontinuitet for utdanningsinstitusjonene, forklarer Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet til digi.no.
I år ble 3156 søkere tilbudt plass på landets IT-linjer, mens 1508 søkere sto igjen uten tilbud.
– Skulle bare mangle
– Samfunnet trenger folk med mer fordypning i IKT. Det har vært klart lenge. Vi hører det fra offentlig sektor, og vi hører det fra næringslivet. Noen ganger gir det utslag i at IKT-kandidater begynner i jobb før de er ferdige å studere. Det er ikke heldig, sier Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet til digi.no.
De nye studieplassene vil til sammen koste 145 millioner kroner.
IKT Norge har vært en av pådriverne bak opprettelsen av flere studieplasser i Norge. De er fornøyd med at de 500 studieplassene nå blir permanente.
– På en side kan man si at det bare skulle mangle. Under forhandlingene fikk man inntrykk av at disse plassene skulle være permanente i utgangspunktet, sier Heidi Austlid i IKT Norge til digi.no.
Hun mener at enda mer må gjøres for å møte behovet i samfunnet.
– Man må i realiteten doble antallet studieplasser i løpet av de neste årene for å møte etterspørselen i samfunnet. Vi er kritisk underbemannet, forklarer hun.
Slik fordeles studieplassene
De nye plassene er jevnt fordelt mellom institusjonene. NTNU stikker av med flest plasser (70), mens Universitetet i Oslo får 55.
Det er opp til institusjonene selv å avgjøre hvilke IT-utdanninger de vil satse på.