BEDRIFTSTEKNOLOGI

Åpner dørene til Googles datasentre

Ta en Street View-tur i ett av de enorme anleggene.

Googles datasenter i Council Bluffs, Iowa, er på mer enn 10,6 mål.
Googles datasenter i Council Bluffs, Iowa, er på mer enn 10,6 mål. Bilde: Google/Connie Zhou
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. okt. 2012 - 11:15

Google har åtte digre datasentre og fire til under bygging. For første gang kan alle nå få et innblikk i hvordan ett av disse senterne er bygget opp. Selskapet har tatt med seg Street View-kameraene inn i datasenteret som er lokalisert i den vesle byen Lenoir i North Carolina.

Google har også datasentraler i flere andre amerikanske delstater, samt i Irland, Belgia, Finland, Kina (Hong Kong), Singapore og Taiwan. En oversikt finnes her.

Anlegget i The Dalles, Oregon, var det første Google bygget selv fra bunnen av.

I et blogginnlegg skriver Urs Hölzle, Googles sjef for teknisk infrastruktur, at svært få har kunnet sette foten sin innenfor disse datasentrene. Dette gjelder også blant de ansatte i Google. Ifølge Hölzle er det sikkerhets- og personvern-årsaker til dette.

Et typisk Google-eksempel på vaktholdet kan man se nedenfor:


View Larger Map

Men nå har selskapet både sluppet Street View-bilder fra et av anleggene, samt sluppet både en dyktig fotograf og en journalist inn i noen av anleggene. Fotografen er Connie Zhou, mens journalisten er Wireds Stephen Levy, som har laget en omfattende reportasje om Lenoir-anlegget. Hvorfor Google nå har tillatt dette, er uklart.

Denise Harwood ved Googles datasenter i The Dalles, Oregon, diagnosiserer en overopphetet CPU. <i>Bilde: Google/Connie Zhou</i>
Denise Harwood ved Googles datasenter i The Dalles, Oregon, diagnosiserer en overopphetet CPU. Bilde: Google/Connie Zhou

Som man kan se av bildene av Google datasentre, er kjøling noe av det vesentligste ved anleggene. Wired-artikkelen går i detalj om dette. Der forklares det også hvorfor Google ikke bruker tradisjonelle UPS-er (Uninterruptible Power Supply).

Noe av hemmeligholdet har også vært knyttet til at Google i stor grad har bygget sin egen maskinvare – både servere og nettverksutstyr. Dette er gjort for å holde både utgifter og energiforbruk nede. Men allerede i 2009 dukket det opp en video som viser hvordan Googles servere så ut den gangen.

Foreløpig har ikke Google laget egne prosessorer, men overfor Wired avviser ikke Googles representanter at det vil kunne skje.

I tillegg til de store datasentrene, har Google en rekke mindre utposter i selskapets fibernettverk. Ifølge Wired er disse noen ganger plasser direkte hos internettleverandører. Hensikten er først og fremst å kunne levere YouTube-videoer på en mer kortreist måte. Dette kan trolig forklare hvorfor enkelte videoer spilles av svært godt, også i HD-oppløsning, mens avspillingen av andre videoer stadig stopper opp fordi datastrømmingen går for sakte.

Wired-artikkelen omtaler også programvareløsninger Google har tatt i bruk for å få det hele til å fungere. Dette inkluderer filsystemet Google File System for distribuering av filer på tvers av mange maskiner, MapReduce-systemet for nettsky-applikasjoner og lastbalanseringssystemet Borg. Filosofien bak oppbyggingen av anleggene tar utgangspunkt i at man behandler hele datasenteret som én eneste, diger datamaskin.

Kjøleanlegg ved Googles datasenter i Douglas County, Georgia. Rørene er malt i ulike farger for å gjøre det enklereå skille mellom hvilke rør som brukes til hva. <i>Bilde: Google/Connie Zhou</i>
Kjøleanlegg ved Googles datasenter i Douglas County, Georgia. Rørene er malt i ulike farger for å gjøre det enklereå skille mellom hvilke rør som brukes til hva. Bilde: Google/Connie Zhou

Det kanskje mest oppsiktsvekkende i Wired-artikkelen er nok likevel beskrivelsen av hvordan Google øver på katastrofegjenoppretting. For eksempel kan en spesiell gruppe ingeniører midt på natten finne på å ta ned nettverket i Googles hovedkvarter, før de forstyrrer ulike datasentre ved å forårsake vannlekkasjer eller å arrangere protestmarsjer på utsiden av portene til anleggene – alt for å ta oppmerksomheten bort fra det som egentlig foregår, nemlig inntrengere som forsøker å stjele harddisker fra servere. Gruppen skal også ha stengt nettverksforbindelsen til et datasenter i Nederland og strupet det meste av Googles fiberkapasitet til Asia.

Ingeniørene tilhører Googles Site Reliability Engineering-team og utfører en slik krig, DiRT (disaster recovery testing), årlig. Det gjøres også i blant angrep mot faktiske tjenester, men angrepene avbrytes dersom gruppene som skal sørge for å stoppe angrepene, ikke lykkes med dette. Øvelsene skal ikke være merkbare for vanlige brukere.

Som et element i angrepene er også en fjollete historie skrevet at angrepslaget. Ifølge Wired skal årets angrep ha tatt utgangpunkt i forstyrrelser forårsaket av et Twin Peaks-lignende, overnaturlig fenomen, mens tidligere DiRT-aktiviteter har blitt tilskrevet zombier eller utenomjordiske.

Hele bildegalleriet fra Googles datasentre er tilgjengelig her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra