Mobilappen Wickr skryter av å være den ultimate løsningen for beskyttelse av private data i en tid der alle kan spores og potensielt overvåkes. Poenget er å tilby selvødeleggende meldinger mellom iOS eller Android-enheter. Det oppgis at meldingene krypteres på svært høyt (militær-grad) nivå. All kommunikasjon er enten lagret lokalt på godkjente enheter, eller overføres via patenterte sikkerhetsprotokoller.
Wickr ble startet av Nico Sell, en av grunnleggerne av hackerkonferansen Def Con. Applikasjonen har vært tilgjenglig siden 2012. Nico Sell er kjent for å være meget opptatt av personvern og er svært forsiktig med å dele personlig informasjon om seg selv.
Denne uken ble det kjent av Wickr får en betydelig kapitalinnsprøytning, hele 30 millioner dollar. Investeringen beskrives som den største innen personvern siden Edward Snowden-lekkasjene startet i fjor.
Blant investorene er James Breyer, som var blant de tidligere backerne av Facebook, investeringsselskapet CME Group, samt Wargaming, en spillutgiver kjent for de svært populære «World of Tanks»- og «World of Warplanes»-spillene.
Selve appen er blitt populær blant personvern-bevisste brukere (Wickr forteller at det sendes rundt en million meldinger daglig), samt andre som ønsker å kommunisere uten at det er fare for at tredjepersoner får tilgang til meldingene. Det kreves at alle aktuelle brukere har Wickr installert for å kunne kommunisere sammen, og applikasjonen lar brukerne sende tekstmeldinger, videoer og bilder til hverandre. Man kan sette opp når meldingene skal ødelegges - alt fra noen sekunder til ett døgn. Nedtellingen aktiveres i det meldingen er lest, og etter at den er ferdig, blir beskjeden slettet, med en enkel animasjon av en eksplosjon. Meldingen forsvinner også fra avsenderens enhet.
Wickr lover å ikke aksessere noe informasjon på telefonen, og den har også funksjoner som gjør det mulig å rense mobilen for uønskede filer eller slette metadata fra bilder og lignende.
Holder tett
Når det er sagt – utviklerne av appen vil ikke snakke for mye om den underliggende teknologien, fordi den er hemmelig. Dermed er brukerne nødt til å stole på Nico Sell, uten at det nødvendigvis er en fordel.
Planen er imidlertid å lisensere ut den priopretære krypteringen Wickr bygger på, blant annet til et finansselskap som vil kunne bruke teknologien i sin meldingsapplikasjon der beskjedene vil lagres i syv år, og deretter slettes.
Nico Sell planlegger også å ta seg betalt for visse ekstrafunksjoner i fremtiden, for eksempel videosamtaler og grafiske effekter.
Ifølge investoren James Breyer kan sikkerhetsbevisste apper som Wickr fint leve ved siden av Facebook og andre giganter, da de tilbyr en helt annen strategi.
Les også:
- [01.07.2014] Blackphone er her