Apple avviser spionvare i ny iTunes

En oppdatering av Apples iTunes-programvare mistenkes å inneholde en form for spionvare. Apple avviser det hele.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. jan. 2006 - 10:36

En ny versjon av Apple iTunes-programvare, som ble utgitt tirsdag denne uken, har ført til blant en rekke blogginnlegg hvor en ny funksjon i programvaren, "MiniStore", mistenkes for å være en form for spionvare. Ministore anbefaler låter i Apple musikknedlastingsbutikk basert på hvilke spor brukeren har i sin personlige spilleliste, inkludert musikk som ikke er blitt kjøpt av Apple. iTunes-versjonen det er snakk om, er 6.0.2.

Ifølge News.com, må programvaren, for å kunne komme med slike anbefalinger, sende informasjon om artist, tittel og genre, tilbake til Apple. Men IT-eksperter skal også ha funnet ut at programvaren sender en datastreng som er knyttet til en brukers unike kunde-IT iTunes Music Store (iMTS). Blant ekspertene som har uttalt seg, er Kirk McElhearn, som har publisert en rekke bøker om Mac-relaterte temaer.

- Jeg er en Apple-bruker og en Apple-supporter, men det er ikke dette vi hadde ventet at Apple ville gjøre, sier han til News.com.

- Hvis dette var Microsoft eller RealNetworks, ville folk skrike opp og kreve at hoder skulle rulle, sier McElhearn.

Den nye funksjonaliteten skal finnes i både Mac- og Windows-utgaven av iTunes.

I en uttalelse skal en representant for Apple ha sagt at selskapet ikke lagrer eller oppbevarer noe av informasjonen brukt for å lage anbefalingene til MiniStore. Dessuten skriver selskapet på denne siden at data ikke vil bli sendt til iMTS når MiniStore er skjult.

Men det skal ikke ha være noe i den opprinnelige lisensavtalen for iTunes-versjonen som ble utgitt denne uken, som sier noe om utveksling av data knyttet til informasjon om låter eller brukerens personlige kontoer.

Flere andre selskaper har tidligere fått massiv kritikk for lignende tilfeller. Ifølge News.com ble RealNetworks i 1999 saksøkt for å slippe en utgave av RealJukebox som inkluderte et "Global Unique Identifying Number". Selskapet krøp etter hvert til korset og fjernet ID-en.

Sony BMG ble sent i fjor anklaget for å sende over informasjon fra antipiratløsningen som ble distribuert sammen med et antall av selskapets CD-utgivelser. Plateselskapet har aldri bekreftet dette, men trakk tilbake platene på grunn av andre problematiske egenskaper ved rettighetsstyring og tilbød kundene en form for erstatning. Riktignok først etter å ha blitt saksøkt flere steder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.