Apple har på nytt blitt funnet skyldig i å ha samarbeidet med fem forlag om prisfiksing da selskapet i 2010 lanserte iBook Store. Det amerikanske justisdepartementet og 33 stater og territorier er motpart.
Bakgrunn: – Apple sto bak konspirasjon
Forlagene
Alle de fem forlagene har for lengst inngått et forlik i saken og gått med på avtaler som i en viss periode forbyr dem å begrense mulighetene forhandlere av e-bøker har til å sette sine egne priser.
Apple bedyrer derimot sin uskyld, men ble likevel funnet skyldig av distriktsdomstol sommeren 2013. Dommeren mente da at Apple hadde brutt amerikansk antitrust-lovgivning ved å spille en sentral rolle i konspirasjonen for å ha eliminert priskonkurranse.
Ikke alene: EU gransker Amazon
Erstatning
Nå har ankedomstolen 2nd U.S. Circuit Court of Appeals avgjort at distriktsdomstolen hadde kommet til riktig beslutning og dermed avvist Apples argumenter om at selskapet kun har opptrådt uavhengig og med bare selskapets egne forretningsinteresser i tankene.
Dersom Apple ikke anker saken videre og vinner fram med en slik anke, betyr dette at selskapet må betale til sammen 400 millioner dollar i erstatning til berørte forbrukere, i tillegg til 50 millioner dollar for å dukke advokatutgiftene til motpartene. Dette er beløp som var blitt fastsatt i fjor.
Les også: Schibsted kvitter seg med ebok.no
Apples kommentar
Ikke overraskende er Apple misfornøyde med dommen.
– Apple har ikke konspirert om å fastsette e-bokpriser, og denne kjennelsen bidrar ikke til å endre faktaene, sier en talsmann for Apple til CNET.
– Vi er skuffet over at domstolen ikke anerkjenner innovasjonen og valgmulighetene iBooks Store gjorde tilgjengelig for forbrukere. Selv om vi ønsker å legge dette bak oss, handler saken om prinsipper og verdier. Vi vet at vi ikke gjorde noe galt i 2010, og vurderer de neste skrittene, sier han.
Nytt nettsted: Flere forfattere vil selge e-bøker selv