FORBRUKERTEKNOLOGI

Apple forberedte seg for Intel i fem år

I fem år har Apple-utviklere i all hemmelighet kjørt Mac OS X på Intel-prosessorer, fortalte Steve Jobs.

7. juni 2005 - 08:11

Som ventet, kunngjorde Apple-sjef Steve Jobs på selskapets internasjonale utviklerkonferanse i San Francisco, at alle framtidige Mac skal over på Intel-plattformen. Overgangen starter neste år, med nye bærbare Mac, og avsluttes i 2007. Intel-sjef Paul Otellini var på podiet sammen med Jobs.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Jobs sa overgangen til Intel-prosessorer var det tredje store teknologiskiftet i Apples historie. Den første var midt på 1990-tallet da Motorola-prosessorer ble byttet ut med PowerPC-prosessorer. Den andre var overgangen til operativsystemet Mac OS X med kjerne fra FreeBSD, som blant annet gjorde Apples operativsystem mye mindre knyttet til en bestemt prosessorplattform enn tidligere.

Jobs fortalte videre hvordan Mac OS X har levd et «hemmelig dobbeltliv» de siste fem årene. En egen utviklergruppe har løpende vedlikeholds en utgave av operativsystemet som har kjørt på Intel-prosessorer. Svært få Apple-ansatte utenfor denne utviklergruppen har vært informert om dette.

Poenget med dette dobbeltlivet, ifølge Jobs, var å sørge for at Apple hadde et alternativ dersom PowerPC-plattformen ikke ble utviklet i samsvar med selskapets behov. Det kom godt med da PowerPC begynte å henge etter: IBM ikke greide å framstille en 3 GHz utgave av prosessoren G5, og Freescale greide heller ikke å utvikle en mobil versjon.

Da Apple ble kjent med Intels utviklingsplaner, særlig for prosessorer med både høy ytelse og lavt energiforbruk, skjønte Jobs at det var på tide med en overgang.

Jobs understreket at selv om Mac OS X vil kjøre på Intel-prosessorer, vil operativsystemet ikke kunne brukes på andre maskiner enn dem Apple selv leverer. Det vil ikke nytte å prøve å installere Mac OS X på en industristandard PC.

I første kvartal i år kapret Apple, ifølge IDC, 2,3 prosent av det globale PC-markedet. Det er altså ikke noen stor omsetningsøkning Intel kan vente seg. Men Otellini sa at Apples overgang til Intel «kan tilføre litt begeistring i dette forretningsområdet».

En viktig utfordring for Apple framover blir å sørge for at applikasjonsprogramvaren følger med.

På podiet demonstrerte Jobs et verktøy kalt Rosetta som vil leveres med alle Intel-baserte Mac, og som lar alle PowerPC-applikasjoner kjøre på Intel-maskiner.

For å dra full nytte av Intel-arkitekturen, må Apple likevel få så mange utviklere som mulig til å gjøre om sine applikasjoner. Adobe og Microsoft, de to største leverandørene av programvare for Mac, har forpliktet seg til å gjøre dette.

IBM har reagert på Apples farvel til PowerPC ved blant annet å vise til hvordan plattformen omfavnes av spillkonsollprodusentene Microsoft, Sony og Nintendo. IBMs erklæring nevner ikke Apple direkte. Av en internmelding hos Freescale går det fram at man er lei for Apples avgjørelse, men trøster seg med at tapet av Mac gjelder mindre enn tre prosent av selskapets omsetning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.