Når man skal etterforske en moderne pc, nettbrett eller smartmobil, er det viktig at teknikerne gjør ting i riktig rekkefølge. Ellers er det stor fare for at man ender en bevisgjenstand som ikke kan brukes til noe.
Dette har vist seg ekstra tydelig i forbindelse med FBIs etterforskning av San Bernardino-skytingen den 2. desember, hvor iPhone 5C-mobilen til en av terroristene kan være avgjørende for FBIs etterforskning. Ikke for å bevise skyld, for den er det trolig liten tvil om. Men for kanskje å finne andre terrorister.
Resetting
Under etterforskningen ba FBI teknikere ved San Bernardino County om å forsøke å resette passordet til iCloud-kontoen var tilknyttet mobilen som Syed Rizwan Farook, den ene av de to mistenkte terroristene, disponerte. Farook var ansatt hos San Bernardino County.
Hensikten med resettingen av Apple ID-passordet var få tilgang til eventuelle sikkerhetskopier av mobilen. Men den nyeste sikkerhetskopien skal ha blitt opprettet allerede den 19. oktober.
Ifølge Ars Technica fortalte en Apple-representant under en telefonkonferanse fredag at selskapet rådet FBI om å koble mobilen til strøm, knytte den til et kjent Wi-Fi-nettverk og la den være på over natten, i et håp om at den da ville opprette en ny sikkerhetskopi av innholdet.
Men det viste seg snart at dette uansett ikke fungerte, siden Apple ID-passordet var blitt endret av San Bernardino County. Det er kanskje tvilsomt at det hadde fungert uansett, siden det kan virke som at sikkerhetskopieringen var blitt deaktivert. Men man kan ikke få noe sikkert svar på dette på grunn av resettingen av passordet.
Ikke på egenhånd
Da dette ble kjent i forrige uke, ble nyheten hos noen presentert på en slik måte at det kunne virke som at det var San Bernardino County på egenhånd som hadde besluttet å resette passordet. Men dette avvises av FBI i en kunngjøring som i alle fall Recode har offentliggjort.
Dette er altså bakgrunnen for at FBI nå forsøker, med hjelp fra blant annet rettsvesenet og det amerikanske justisdepartementet, å overtale Apple til å lage en annen måte å tilgang til dataene som finnes på den aktuelle mobilen.
Man kan alltids spekulere på hva er både Apples og FBIs egentlige motivasjoner i denne saken.
PR-årsaker
TechRadar omtaler et dokument fra DoJ, det amerikanske justisdepartementet, hvor det departementet skriver at det tilsynelatende primært er PR-messige årsaker til at Apple nekter å følge ordren selskapet har fått fra en amerikansk domstol om å gi FBI mulighet til å forsøke å dekryptere innholdet på den aktuelle enheten.
Det er liten tvil om det ikke ville ha sett bra ut for Apple, som lenge har brukt sikkerhet som en del av markedsføringen av iOS-produktene, dersom selskapet hadde gitt etter for kravet uten betydelig motstand. Selskapet vinner derimot mye sympati for måten det protesterer på nå – i alle fall i visse kretser.
Det betyr likevel ikke at argumentene selskapet kommer med, er uten substans.
Følelser
FBI har på sin side blitt anklaget for å ønske en bakdør til iOS. Dette ble så sent som i går avvist av FBI-direktør James Comey, som i et blogginnlegg ikke spiller så rent lite på folks følelser.
– Vi ønsker bare muligheten, med en ransakingsordre, å forsøke å gjette terroristens passord uten at telefonen selvdestruerer og uten at det tar et tiår å gjette riktig. Det er alt. Vi ønsker ikke å knekke noen kryptering eller å slippe løs en hovednøkkel. Jeg håper ettertenksomme mennesker vil ta seg tid til å forstå dette. Kanskje telefonen inneholder spor for å finne flere terrorister. Kanskje den ikke gjør det. Men vi kan ikke se de overlevende i øynene, eller oss selv i speilet, dersom vi ikke følger dette sporet, skriver Comey.
Til Reuters sier en advokat som representerer flere av de overlevende ofrene at disse støtter myndighetenes krav mot Apple.
Det FBI ber om er at Apple lager en spesialutgave av iOS for akkurat den aktuelle mobilen, slik at innholdet ikke slettes selv om antallet mislykkede forsøk på å taste inn passordet overstiger en viss grense.
Pandoras eske
Selv om det vil være Apple som installerer det modifiserte operativsystemet og selskapet sørger for at mobilen ikke kommer i andres hender, så advarer både Apple og andre mot dette fordi de angivelig frykter at det kan bli en slags Pandoras eske – noe som kan se lite og uskyldig ut, men som i virkeligheten kan føre til svært skadelige og vidtrekkende konsekvenser.
Apple mener nemlig at ingen kan garantere at modifiserte utgaven av iOS aldri vil bli gjort tilgjengelig for andre. Dessuten vil selskapet vanskelig kunne si nei dersom det skulle dukke opp nye tilfeller hvor det er behov en slik løsning.