TELEKOM

Apples nyeste telefon har kameraknapp

Apple lanserte mandag en ny Iphone-modell med mange innebyggede systemer for generativ kunstig intelligens (KI), de må vi i vente lenge på.

Apple-sjef Tim Cook under lanseringen av Iphone 16 i Steve Jobs Theater ved Apples hovedkvarter i Cupertino, California 9. september 2024.
Apple-sjef Tim Cook under lanseringen av Iphone 16 i Steve Jobs Theater ved Apples hovedkvarter i Cupertino, California 9. september 2024. Foto: Reuters/Manuel Orbegozo
9. sep. 2024 - 20:38

Modellen Iphone 16 er ifølge Apple-sjef Tim Cook den første som er bygd med utgangspunkt i Apple Intelligence – det vil si Apples egne systemer for kunstig intelligens.

Apple Intelligence ble lansert på selskapets årlige konferanse for utviklere i juni, der selskapet også kunngjorde at de har innledet et samarbeid med Open AI, selskapet som har laget Chat GPT.

Systemene inkluderer blant annet KI-generert fotoredigering, oversettelse og «små kreative grep i meldingsformidling».

Iphone 16 Pro og Iphone 16 Pro Max er begge utstyrt med Apples A18 Pro-brikke. <i>Foto:  Apple</i>
Iphone 16 Pro og Iphone 16 Pro Max er begge utstyrt med Apples A18 Pro-brikke. Foto:  Apple

I Norge må vi smøre oss med tålmodighet Apples KI funksjoner er satt på vent i hele EU på grunn av det Apple kaller regulatoriske usikkerheter. I juni sa en talsperson for Apple at selskapet ikke tror de nye KI-funksjonene blir tilgjengelige for brukere i Europa i år.

Nye brikker

Apples nye brikker er utviklet med Apples KI-funksjonalitet i sentrum. Mangelen på de ulike KI-funksjonalitetene i Europa gjør at de største forskjellene mellom Apples to nye mobilbrikker A18 og A18 pro blir mindre merkbart for brukerne. Da A18 pro blant annet har mer regnekraft for KI-funksjoner enn A18. De nye brikkene gjør også at brukere av både Iphone 16 og 16Pro får Ray tracing i spill. De nye brikkene skal også være mer energieffektive.

Apple A18pro brikken er hovedsaklig bygget for KI og utover en ekstra prosessorkjerne utover den neurale motoren. Prosessoren har også høyere båndbredde enn lillebror A18 <i>Foto:  Apple</i>
Apple A18pro brikken er hovedsaklig bygget for KI og utover en ekstra prosessorkjerne utover den neurale motoren. Prosessoren har også høyere båndbredde enn lillebror A18 Foto:  Apple

Kameraknapp

Kameraknappen ligger under på-knappen og er touchsensitiv.  <i>Foto:  Apple</i>
Kameraknappen ligger under på-knappen og er touchsensitiv.  Foto:  Apple

Det var ikke bare KI som var det store nye fra Apple. Selskapet har også lagt til en ny knapp på både Iphone 16 og 16pro. Kameraknappen som Apple har valgt å kalle «kamera kontroll» er en touchsensitiv knapp som kan både brukes for å fokusere og ta bilder, men også sveipes på for å endre innstillinger, zoome og mye mer. Apple hevder at knappen skal kjennes ut som utløserknappen på profesjonelle kameraer. Bildetaking skal også skje raskere, med øyeblikkelig bildetaking i det du trykker kameraknappen.

Apples smarttelefoner står for drøyt 60 prosent av selskapets inntekter og er den viktigste inngangsporten til andre tjenester som selskapet tilbyr, som App Store og Apple TV.

Den amerikanske mobilgiganten har de siste årene opplevd salgsnedgang fordi brukere beholder gamle telefoner lenger enn før.

Apple lanserte mandag også flere andre produkter, deriblant en oppdatert versjon av hodetelefonen AirPods, som ifølge tek-giganten også kan fungere som høreapparat.

Filmen handler om krig og at det alltid er de unge som forsvinner og de gamle som sitter igjen med tapet.
Les også

Suksess for norsk KI-film

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.