Flere kilder, blant annet Apple selv og 36 kinesiske miljøgrupper, har dokumentert hvordan 137 arbeidere hos underleverandør Wintek i Suzhou ble alvorlig forgiftet av n-heksan under produksjon av berøringsskjermer for iPad i 2009.
Les også:
- [19.12.2012] - La oss få jobbe mer overtid
- [27.09.2011] Kraftig brann hos Foxconn
- [15.02.2011] Apple-rapport om fabrikkarbeid i Asia
- [20.01.2011] Nye anklager mot Apple i Kina
Ifølge Apples nyeste årsrapport om arbeidsforhold hos leverandørene ble forgiftningssaken fulgt opp med et etterkontrollert forbud mot videre bruk av n-heksan og et pålegg om utbedret ventilasjon. Om oppfølgingen av de forgiftede arbeiderne, står det følgende:
– Apple har kontrollert at alle skadede arbeidere har fått en vellykket behandling. Vi vil fortsette å overvåke deres helserapporter til de er fullt ut restituert. I samsvar med kinesisk lov, har Wintek betalt legebehandling, måltider og påløpende lønninger for arbeiderne under sykdom og rekonvalesens. Et flertall av de 137 arbeiderne er tilbake på jobb i den samme fabrikken.
Ifølge et oppslag i dag i Folkets Dagblad er tilstanden på langt nær så rosenrød. Det er ikke slik at de fleste er tilbake på jobb. Tvertom: Et mindretall som har kommet seg tilbake på jobb blir presset til å slutte.
Avisa skriver at forgiftede arbeidere ikke får forlenget arbeidskontrakten.
Om lag 100 ofre har allerede forlatt Suzhou-anlegget til Wintek, etter å mottatt erstatning på mellom 80.000 140.000 yuan, det vil si mellom 70.000 og 120.000 kroner. For å få kompensasjon måtte de undertegne avtaler der Wintek avskrev seg ethvert ansvar for eventuell forverret helsetilstand en gang i framtiden.
Avisa har snakket med to navngitte arbeidere, Wang Yulian og Yang Yanqiong. De forteller at arbeidsavtalene deres utløper henholdsvis 25. februar og 1. april, og at Wintek har nektet å forlenge dem.
En kinesisk spesialist i arbeidsrett, Zhou Xueyu, sier til avisa at loven ikke pålegger bedrifter å forlenge arbeidsavtaler med skadede arbeidere som har mottatt erstatning. Loven gir arbeiderne anledning til å be bedriften dekke legeregninger etter en skade, også dersom de ikke lenger har arbeid ved bedriften. Zhou kommenterer ikke bedriftens ansvarsfraskrivelse i erstatningsavtalen.
Ofrenes tillitsvalgt Jia Jingchuan forteller at det var forhandlinger mellom bedriften og ofrene på lørdag, og at bedriften gikk med på at arbeiderne skulle få nye legeundersøkelser av leger fra Beijing. Arbeiderne fryktet at lokale sykehus skulle la seg presse til å skrive rapporter i tråd med Winteks interesser.
Jia peker også på at forgiftningene kan føre til et livslangt behov for behandling, og at det ikke er ordninger i Kina som gjør verken bedrift eller helsevesen ansvarlig for å dekke utgiftene.
Et annet offer, Guo Ruiqiang, sier til Reuters at de rammede ikke har midler til å dekke behandlingskostnadene på egen hånd. Han sier at han igjen har fått symptomer på forgiftning.
Medisinsk litteratur stadfester at skadene etter n-heksan-forgiftning er langvarige og at de kan være irreversible. N-heksan er en bestanddel i flere typer løsningsmidler, og mistenkes for å kunne utløse Parkinsons sykdom, ifølge Firefighters with Parkinson's Disease.
Tillitsvalgte Jia siteres også i oppslaget til Reuters: Han forteller at han arbeidet med n-heksan et års tid før han gikk til lege og fikk høre at han hadde skader på nervesystemet. Han tilbrakte åtte måneder på sykehus. Symptomene viste seg igjen da han kom i jobb igjen i oktober i fjor.
Wintek har bekreftet at n-heksan, også kjent som heksyl hydrid, ble brukt i produksjonen fra mai 2008 til august 2009 da de innså at arbeidere var blitt forgiftet av stoffet.
Noen av arbeiderne har sendt et eget brev til Apple-sjef Steve Jobs for å be Apple selv ta affære og sikre tilstrekkelig kompensasjon, heter det i et annet Reuters-oppslag.
Her heter det at 91 arbeidere har fått en faglig vurdering av sin helsetilstand, og at 24 gjenstår. De resterende 22 skal ikke være skadet. Det er mulig at det er denne runden med undersøkelser som arbeiderne ønsker overtatt av leger fra Beijing.
Wintek sier til Reuters at de har satt av 10 millioner yuan (8,5 millioner kroner) til erstatningskrav, og at den gjennomsnittlige utbetalingen vil være rundt 80.000 yuan. De lover ytterligere kompensasjon i samsvar med kinesisk lov dersom det påvises langvarig uførhet.