Apple har valgt å flytte til Intel-prosessorer og spørsmålene om hvorfor og hvordan står i kø. For flyttevalg utløser en lang rekke utfordringer, ikke bare for Apple, men stor deler av hele IT-bransjen.
Apple har igjen en anledning til å gi Microsoft ny konkurranse. Samtidig gir Apple IBM nye utfordringer, for nå mister IBM sin største PowerPC-kunde og det blir mye dyrere å opprettholde utviklingen av brikkene selskapet bruker i mange av sine servere.
Å bytte prossesor-plattform er veldig dyrt og ingen vet det bedre enn Apple. Selskapet har vært gjennom et prosessor-bytte og et stort operativsystembytte der man har måttet be brukere om å oppdatere all sin programvare.
Begge gangene har Apple mistet markedsandeler, mener Nathan Brookwood, analytiker på Insight 64. Han påpeker at med da Apple startet hoppet til PowerPC-prosessorene hadde de en markedsandel på 10 prosent og når de startet hoppet til OS X-operativsystem hadde de 5, og falt ned til 3 prosent.
Forklaringen skal være at kunder, når de uansett må bytte, i mange tilfeller da velger å bytte til PC. Og det er her vi begynner å nærme oss sakens kjerne.
Kundene hopper av hvis de ser en stor pris/ytelses-fordel. PC-prisene har stupt de siste årene og Apple har bare delvis fulgt med.
Apple har trolig fått beskjed av IBM, som nå er fokuserer på tjenster og konsulenter, at IBM ikke kan/vil opprettholde PowerPC som en konkurrent til Pentium.
Og i en bransje der alt handler om skalafordeler må Apple for å overleve få ned prisen på sine maskiner. Det betyr at de må lage maskiner som er mest mulig like PCer.
Nå har Apple fått ned prisene på sine stasjonære maskiner mye, men en titt på bærbare Apple-maskiner understreker at Jobs ikke hadde noe valg. Trenden er entydig - selv i USA er nå over halvparten av salget nå bærebare maskiner.
Men en titt på prislistene til Officeline avslører Apples problem: Skal du ha deg en bærbar maskin med en vanlig 15 tommer skjerm starter prisene på 18.700 kroner. Du får en veldig god bærbar PC til halve prisen. Du får en junior-Powerbook til 14.200 kroner, men da er skjermen bare 12 tommer.
Et av hovedmålene Apple er å ned prisene på slike maskiner med flere tusen kroner. Da må Apple ta hovedkort som lages i store volum og bare gjøre små modifikasjoner. Dessuten må prosessorene bruke mindre strøm og dette har vært tung faktor i Apples regnestykke.
Det store spørsmålet er hvor mye Apple må gjøre om på et standard PC-hovedkort til en bærbar. For Apple må legge inn en brikke eller to som operativsystemet deres spør om. Hvis ikke hadde det vært fritt frem for piratkopiering av deres operativsystem.
Det er vanskelig å sammenligne tidligere arkitektur-bytter med det som nå skal skje - prisbildet, Java og den nesten fanatiske lojaliteten til mange Mac-brukere slår inn.
Men en faktor teller mot Apple: Da man byttet til PowerPC hadde Apples kjernekunder, grafisk bransje, ikke noe valg. Adobe og Quark-produktene tilsa Apple-maskiner. Slik er det ikke i dag - nå har Windows akkurat de samme applikasjonene og PC-en gir trolig mer ytelse for pengene.
Det store spørsmålet som alltid har ligget i horisonten for Apple har rykket et skritt nærmere: Skal man slippe løs salget av Apples operativsystem for vanlige PCer?
Hilsen en tidligere Mac-ansvarlig