LINKEDIN

Apple og Google fjernet LinkedIn-appen i Russland

Mobilappen til LinkedIn er ikke lenger tilgjengelig eller mulig å bruke i Russland.
Mobilappen til LinkedIn er ikke lenger tilgjengelig eller mulig å bruke i Russland. Bilde: Jan Haas
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. jan. 2017 - 15:48

Tilstedeværelse er viktigere enn å stå imot sensur- og kontrollkravene til regimene i enkelte land. Det viser seg nå som det er klart at russiske smartmobil- og nettbrettbrukere ikke lenger kan laste ned LinkedIn-appen til Android- eller iOS-enheter. 

Det er New York Times som skriver dette.

Bedre personvern?

Det er ingenting ved nyheten som er uventet. I fjor trådte det i kraft en lov i Russland som krever at alle personopplysninger om russiske innbyggere kun får lagres i Russland. Myndighetene som har brukt personvern som argument for loven, men den innebærer også at myndighetene selv får lettere tilgang til brukerdataene.

LinkedIn har nektet å føye seg etter dette kravet, noe som allerede har fått konsekvenser for blant annet de rundt 6 millioner LinkedIn-brukerne i Russland. 

Nettstedet til LinkedIn skal allerede en stund ha blitt blokkert av russiske internettoperatører etter krav fra myndighetene. Det har ifølge New York Times også påvirket mobilappene, så det at appene nå gjøres utilgjengelige for russiske innbyggere utgjør bare den siste spikeren i kisten. Men fjerningen av appene kan likevel anses som et signal om at teknologigigantene lar seg presse i retninger som selskapene tidligere har kjempet kraftig imot. 

Bakgrunn: USA dypt bekymret over Russlands blokkering av LinkedIn

Også New York Times

Dessverre er ikke dette det eneste eksempelet. I forrige uke ble det også kjent at appene til nettopp New York Times var blitt fjernet fra Apples App Store i Kina. Dette skal ha skjedd allerede den 23. desember.

En talsperson for Apple sier til den amerikanske avisen at det ikke har vært tillatt for New York Times-appen å vise innhold til de fleste av brukerne i Kina. Apple skal ha blitt informert av kinesiske myndigheter at New York Times-appen er et brudd på lokale regler. Selskapet skal derfor ha vært nødt til å fjerne appen. 

New York Times har bedt Apple om å revurdere avgjørelsen. 

Den samme problemstillingen er ikke aktuell for Google, som siden 2010 har drevet den Kina-rettede virksomheten fra Hong Kong som en protest mot sensuren i Kina. Det finnes ingen kinesisk utgave av app-butikken Google Play. 

Skjedde ikke: – Google Play tilbake til Kina i år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.