Apple får den største boten: 500 millioner euro, tilsvarende 5,6 milliarder kroner. Meta får på sin side en bot på 200 millioner euro, tilsvarende 2,3 milliarder kroner.
– De to vedtakene kommer etter omfattende dialog med de to selskapene for å gi dem mulighet til å gi detaljerte fremleggelser av sine synspunkter og argumenter, skriver EU-kommisjonen i en pressemelding onsdag.
EU mener at Apple blant annet bryter reglene om digital konkurranse gjennom sin app-butikk.


Meta har siden november 2023 gitt europeiske brukere muligheten til å velge reklamefrie versjoner av Facebook og Instagram, og EU mener Meta har tvunget millioner av brukere over hele EU inn i et todelt valg: betal eller samtykk.
Apple og Meta blir nødt til å betale milliardbøtene innen 60 dager, og de risikerer at bøtene øker dersom de forblir ubetalt.
– Kommisjonen fortsetter dialogen med Apple og Meta for å sikre samsvar med kommisjonens vedtak og DMA-lovene videre, heter det.
Etter at EUs to nye datalover Digital Services Act (DSA) og Digital Markets Act (DMA) trådte i kraft i fjor, har EU-kommisjonen innledet flere granskinger mot noen av de største nettgigantene.
Redd det ikke monner
Forbrukerrådet applauderer de varslede bøtene for brudd på lovverket om digitale markeder, men frykter de ikke vil virke avskrekkende nok.
– Disse selskapene har tidligere vist at de i svært begrenset grad forholder seg til europeisk lovverk, og tar slike bøter som en hvilken som helst annen driftskostnad, sier fagdirektør Finn Lützow-Holm Myrstad i en uttalelse.
Forbrukerrådet har tidligere klaget inn Meta i flere saker, også for løsningen med «Pay or OK», hvor selskapet nå er dømt.
Han viser til at EU kommisjonen har varslet at de også ser på Metas nye samtykkeløsning.
– Denne har de samme grunnleggende utfordringene, der brukerne ble dyttet og lurt til å akseptere sporing. Det er på høy tid europeiske myndigheter setter ned foten for hvordan selskapet opererer, sier Myrstad.
Han påpeker at Metas forretningsmodell baserer seg på massiv overvåkning og profilering av brukerne, som er grunnleggende i strid med europeisk og norsk lov.
– Dessverre har selskapet tydeligvis ingen intensjoner om å endre forretningsmodell eller tilpasse seg gjeldende regelverk.

Europol advarer: Kriminelle utnytter KI og truer hele EU