APPLE

Apple punget ut fem milliarder for å gjøre Iphone tregere med vilje. Nå har brukere begynt å motta pengene

Inngikk forlik på 500 millioner dollar.

Iphone 7 er blant modellene som ble rammet av oppdateringen som sakket ned flere eldre Iphone-modeller.
Iphone 7 er blant modellene som ble rammet av oppdateringen som sakket ned flere eldre Iphone-modeller. Bilde: REUTERS/Regis Duvignau/File Photo
8. jan. 2024 - 15:15

«Batterygate» er det lite flatterende kallenavnet som ble gitt til Apples praksis med å bevisst gjøre eldre Iphone-modeller tregere av batterimessige årsaker – uten å informere brukere på en åpen og gjennomsiktig måte.

Apple selv innrømmet praksisen, og i 2020 gikk selskapet med på å inngå et forlik på 500 millioner dollar – over 5 milliarder kroner – etter et stort antall gruppesøksmål. Pengene skulle fordeles på brukerne som søksmålene representerte.

Har begynt å motta penger

Det har tatt sin tid, men nå har pengene så smått begynt å havne i hendene på de misfornøyde brukerne. Det rapporterer nettstedet Macrumors 

Flere av nettstedets lesere har opplyst at de har mottatt utbetalinger på rundt 100 dollar, cirka 1000 kroner.

iPhone 7 er blant modellene som «batterygate»-saken gjelder.
Les også

«Batterygate» fortsetter: Apple punger ut én milliard kroner for å ha gjort Iphone tregere med vilje

Forliket er resultatet av til sammen 66 gruppesøksmål som ble rettet mot Apple i perioden desember 2017 til juni 2018. Det dekker alle tidligere og nåværende eiere av Iphone 6, 6+, 6s, 6s+, 7, og 7+ i USA.

Det saken handler om er at Apple i 2017 slapp en oppdatering til noen av sine eldre mobiler som reduserte ytelsen for å skåne batteriet – uten å opplyse kunder. Den reduserte ytelsen ble oppdaget og tilkjennegjort av brukere på nettet, og senere innrømmet Apple praksisen og beklaget manglende åpenhet.

– Vårt mål er å levere den beste opplevelsen for kundene, som omfatter ytelse og forlenge levetiden til produktene. Lithium-ion-batterier har blitt dårligere til å levere spenningstopper i kalde omgivelser, og har lavere utlading ettersom de blir eldre, noe som har resultert i at enheter har slått seg av for å beskytte sine komponenter, skrev Apple i en uttalelse til blant andre TechCrunch da saken først ble kjent.

Skrur ned klokkefrekvensen

Rent konkret skrur funksjonen ned klokkefrekvensen på prosessoren når mobilen kjører tunge operasjoner for å forhindre at batteriet ikke klarer å levere nok spenning.

Som digi.no rapporterte på tampen av 2017 ble det rettet en rekke søksmål mot Apple etter at saken ble offentlig kjent. Apple kom senere med en beklagelse og tilbød reduserte priser på utskiftning av batterier til Iphone 6 og nyere som plaster på såret.

Iphone-giganten ble for øvrig også nylig ilagt en bot av franske myndigheter pålydende 27 millioner euro, for praksisen.

Apple er tilsynelatende den eneste store aktøren på mobilmarkedet som har bedrevet denne praksisen. Både Samsung, LG, Motorola og HTC er blant produsentene som har avkreftet av de reduserer ytelsen til eldre mobiler.

Dette er før øvrig ikke det eneste forliket Apple inngikk i forbindelse med saken. Selskapet betalte ut én milliard kroner etter å ha blitt saksøkt av 30 amerikanske delstater, etter en etterforskning av lovligheten rundt Apples praksis som ble startet av delstatene allerede i 2018.

Det har kostet Apple dyrt å gjøre eldre Iphone-telefoner tregere uten å opplyse kunder.
Les også

Apple punger ut flere milliarder kroner for å ha gjort Iphone tregere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.