Apple-topp Tim Cook måtte tirsdag forklare hvorfor Apple nesten ikke betaler skatt på pengene selskapet tjener utenom USA til en høring i kongressen. Ferske avsløringer om hvordan Apple har ordnet seg for å minimere skatteregningen har skapt furore i det amerikanske politiske liv.
Les også:
- [29.09.2014] Apple kan få enorm EU-bot
- [07.10.2013] Ikke mer skattetrøbbel for Apple
- [21.05.2013] Apple får skattejuling i USA
Apple har svært gode inntekter fra sin virksomhet utenfor USA, men dette blir i liten eller ingen grad skattet i USA. I stedet har Apple lagt opp ulike stakkestrukturer med sin base i Irland som utgangspunkt.
– Vi betaler all den skatten vi skylder. Hver eneste dollar, sa Cook ifølge Los Angeles Times da han forklarte seg tirsdag.
– Vi retter oss ikke bare etter lovens bokstav, men også etter lovens ånd, sa fortsatte Cook før han gav ris tilbake til de folkevalgte på Kongressen: Skattesystemet er ikke tilpasset en digital tidsalder og skattesystemet hindrer fri flyt av kapital i langt større grad enn andre lands skattesystem.
Han tok også til orde for å dramatisk forenkle det amerikanske skattesystemet for bedrifter, blant annet ved å redusere skattene og gjøre skattenivået på inntekter tjent utenfor USA «fornuftig».
I dag må amerikanske selskap skatte inn inntekter de tjener utenfor USA, dersom de tas inn i landet. Det har Apple, og flere andre amerikanske selskap unnlatt å gjøre.
Blant annet har Apple over 100 milliarder dollar, av en kontantbeholdning på rundt 145 milliarder, stående på kontoer utenfor USA. Dersom pengene skal bli brukt i USA vil det utløse en betydelig skatteregning.
– Vi er stolt av å være et amerikansk selskap og er likeledes stolt av å bidra til den amerikanske økonomien, sa Cook ifølge Los Angeles Times.
Den hardeste kritikeren mot Apple har vært den demokratiske kongressmannen Carl Levin. Han beskylte Apple for å operere med «spøkelsesselskaper» og «alkymi» for å unngå skattebyrden det amerikanske skattesystemet har lagt på dem.
– Apples direktører vil at offentligheten skal fokusere på skattene selskapet har betalt, men det viktige spørsmålet er de milliardene av dollar selskapet ikke har betalt takket være skattestrategier som bare har ett enkelt formål: unngå skatt, sa Levin.
Det er ikke rart dette har blitt et tema i den amerikanske politikken, og resten av verden. Den økonomiske nedgangen har ført til at budsjettene er slanke. Politikerne leter med lys og lykter etter inntekter for å finansiere offentlig sektor, samtidig som det kuttes betydelig.
Men Apple fikk ikke bare kritikk under gårsdagens høring, melder Los Angeles Times. Senator Rand Paul mente Apples kritikere burde si unnskyld til selskapet.
– Helt ærlig er jeg fornærmet av myndighetenes mobbing, nedrakking og plaging av ett av USAs største suksesshistorier. Hva har Apple gjort som er ulovlig? spurte han retorisk og fortsatte:
– Kongressen skulle si unnskyld for å ha skapt bisarre og «bysantinske» skatteregler, og heller gitt Apple komplementer for å ha skapt jobber, sa Paul.
Om skattekontroversen vil føre til en forenkling av amerikanske skatteregler gjenstår å se. Apple og flere andre teknologiselskaper vil imidlertid ikke bøye av. Så lenge all skattetilpasning de gjør er innenfor lovens bokstav vil stadig større kapitalbaser bli bygget opp utenfor USA.