I april i år dukket selskapet Psystar opp på arenaen. Selskapet tilbyr PC-er og servere som kjører en modifisert utgave av operativsystemet Mac OS X, uten tillatelse fra Apple. Selve maskinene var langt billigere enn lignende maskiner fra Apple.
Les også:
- [30.09.2011] Nektes å klone Mac
- [19.11.2008] - Apple har ikke monopol
- [18.09.2008] USB-pinne gjør om PC-en til en Mac
- [17.04.2008] Utfordrer Apple med egne «Mac-kloner»
Mange lurte på om selskapet rett og slett var en spøk, for det var vanskelig å komme i kontakt med det og det skiftet stadig adresse. Men flere nettsteder har senere testet maskinene selskapet selger.
Men nå har kanskje det endelige beviset på selskapets eksistens kommet. Psystar har blitt saksøkt av Apple. Det eneste overraskende ved dette søksmålet er at det kommer såpass sent. Apple har tydelig brukt tid på å planlegge og å formulere klagen.
Selve klagen skal ikke være tilgjengelig i elektronisk form, men den skal ifølge blant annet ZDnet være innlevert den 3. juli i år ved en distriksdomstol i California. Søksmålet gjelder krenkelse av Apples varemerke, copyright og sluttbrukerlisens.
I sluttbrukerlisensen til Mac OS X når operativsystemet selges separat, står det at kunden samtykket i at det ikke er tillatt å installere, bruke eller kjøre Apple-programvaren på maskiner som ikke er Apple-merket, eller legge til rette for at andre gjør det.
Apple mener dessuten at Psystar selger et produkt med dårlig kvalitet, med programvare som ikke støtter Apples oppdateringer og som markedsføres på en slik måte at kundene kan tro at det har noe med Apple å gjøre.
Da Psystar dukket opp, sa flere juridiske eksperter i USA at Apple ikke nødvendigvis har noen sterk sak. Psystar selv mener at Apples betingelser bryter amerikansk monopollovgivning.
Les også:
- [30.09.2011] Nektes å klone Mac
- [19.11.2008] - Apple har ikke monopol
- [18.09.2008] USB-pinne gjør om PC-en til en Mac
- [17.04.2008] Utfordrer Apple med egne «Mac-kloner»
Også tidligere har det blitt tilbudt Macintosh-maskiner av andre enn Apple. Dette skjedde på midten av 1990-tallet, men selskapene som laget disse klonene hadde avtaler med Apple om bruk av Mac OS. Disse avtalene ble stoppet med lanseringen av Mac OS 8 i 1997, rett før Steve Jobs returnerte til Apple.
Siden den tid har Apple vært alene om å tilby datamaskiner med Mac OS, inntil Psystar dukket opp i våres.