KØBENHAVN (digi.no): IT-folk er vant med å installere personlige applikasjoner på pc-er, til nød også på mobiltelefoner. VMware-sjef Paul Maritz mener de må gå over til å installere applikasjoner på personer. Årsaken er enkel: Applikasjonen tilhører ikke maskinen, men brukeren. Installasjonsprosessen må gjøres om, slik at applikasjonen følger brukeren, uansett hvilket apparat vedkommende velger.
Forbrukerorienterte nettskytjenester har skjønt dette, og har begynt å implementere det.
Ordninger som Wimp og Spotify gjør det forholdsvis enkelt for en registrert bruker å legge tjenesten inn på stadig nye apparater, forutsatt at bare én av instansene brukes om gangen.
Maritz ser for seg at bedrifter må legge om til samme modell, med den tilpasningen at applikasjonen så langt mulig skal nedlaste og installere seg selv hvis den ikke er tilstede på brukerens maskin i det øyeblikket vedkommende trenger den.
– Poenget er at vi lever i en verden som må karakteriseres som «post-pc». Vi kan ikke forlange at folk skal ha én pc. Vi kan ikke en gang forlange at de skal ha pc overhode. Derfor må applikasjoner installeres på folk, ikke på apparater. Det må skje sikkert, og med alle typer applikasjoner.
Maritz gjentar budskapet, først på pressekonferansen på VMware VMworld, så i sitt hovedforedrag.
– Vi er i ferd med å samle bitene for å realisere dette. View 5 [et verktøy for å levere brukerens virtuelle pc til ethvert apparat] er en del av det. Det første virkelige skrittet for å la bedrifter knytte applikasjoner til brukere i stedet for til apparater er Horizon Application Manager. Det neste er å tilby en ordning som automatisk sørger for at applikasjonen legges inn på brukerens apparat. Løsningen for det heter Horizon Mobile.
Vittorio Viarengo, sjef for den sluttbrukerorienterte virksomheten i VMware, viser gjerne denne plansjen for å forklare journalister hvilken rolle Horizon spiller:
Til høyre er alle apparatene brukere tyr til: ulike typer pc-er, nettbrett og mobiltelefoner. Elementene på venstre side gjelder det VMware tilbyr med sikte på å forenkle tjenester mot sluttbruker.
Desktop Service viser til View 5, som gjør en virtuell pc tilgjengelig. App Catalog Service viser til en tjeneste der man gjør applikasjoner tilgjengelig for selvbetjening. Tjenesten kan betraktes som en intern «app store» for en bedrift. Data Service viser til et internt prosjekt i VMware, kalt Octopus, en tjeneste for å sørge for at en bruker alltid har sikker og kontrollert – i betydning reviderbar – adgang til filer og dokumenter. Octopus gjør i hovedsak det samme som ShareFile, en tjeneste VMware-rivalen Citrix kjøpte i forrige uke.
Horizon er mellomleddet som skal sørge for at sluttbrukerne får det de vil av applikasjoner og tjenester på det de bruker av pc-er, nettbrett og mobiltelefoner, forutsatt at det svarer til rettighetene bedriften har gitt dem.
Oppgaven til Horizon Mobile er å sørge for at applikasjonen leveres i en form tilpasset kjøring fra det gitte mobile apparatet. Teknologi fra VMwares prosjekt AppBlast spiller en nøkkelrolle. Det er den som pakker inn Windows-, Mac- og Linux-applikasjoner slik at de kan kjøres i en HTML5-kompatibel nettleser, i et vindu tilpasset skjermen på den mobile enheten. En annen oppgave for AppBlast er å levere en applikasjon straks den sanser at brukeren trenger den. Et eksempel på dette ble vist i en demonstrasjon der brukeren satt med en iPad og skulle fylle ut et skjema. AppBlast skjønte at skjemaet var redigerbart i Excel, og sørget for å gjøre Excel tilgjengelig gjennom Horizon Mobile, uten at brukeren selv måtte bestille applikasjonen.
Les også:
- [20.10.2011] «AppBlast» vekker enorm interesse
- [20.10.2011] – PC-epoken er allerede over
- [19.10.2011] Varsler virtuell Android