Det er i særlig grad to faktorer som fører til at antallet enheter knyttet til Internett stadig øker. Det ene er mobile enheter som mobiltelefoner og nettbrett, det andre er sensorer, målere og en lang rekke apparater med helt spesifikke bruksområder. Det sistnevnte kalles gjerne for «the Internet of Things», tingenes internett.
Tingenes internett eksisterer i dag. Mange har for eksempel nettilknyttede strømmålere i hjemmet, som automatisk varsler strøm- og nettleverandøren om forbruket. Men dette er bare begynnelsen, skal vi tro brikkeselskapet ARM.
I går kunngjorde ARM at selskapet har utviklet en ny brikkedesign som har fått navnet Cortex-M0+. Prosessoren bygger på den eksisterende Cortex-M0-brikken, men skal være 40 prosent mer energigjerrig, samtidig som at ytelsen er forbedret.
Selskapet hevder at denne knøttlille brikken, som måler 1 x 1 millimeter, er verdens mest energigjerrige prosessor. Ifølge selskapet skal den nye 32-bits prosessorene bare bruke 9µA/MHz når den er produsert med billig 90 nanometers prosesssteknologi. ARM hevder at dette er omtrent en tredel av strømforbruket til 8- og 16-bit prosessorene som finnes på markedet i dag, samtidig som at regnekraften skal være langt høyere. Dette er oppnådd blant annet ved å innføre en kortere pipeline som reduserer antallet klokkesykluser per instruksjon.
ARM mener at den nye brikken åpner for utvikling av nye, smarte mikrokontrollere som kan tilby mer effektiv kommunikasjon, administrasjon og vedlikehold på tvers av en mengde ulike, trådløst forbundne enheter – tingenes internett.
Til Wired sier Gary Atkinson, ARMs direktør for integrerte apparater, at reduksjonen i energiforbruk som den nye brikken innfører, vil være det utslagsgivende for at man nå kan integrere brikker med fast funksjonalitet inn i hverdagsgjenstander.
Atkinson ser for seg en verden fylt med gjenstander som «smarte paraplyer». Disse vil kunne varsle eieren med for eksempel lyd, dersom værmeldingen er slik at eieren bør ta med seg paraplyen på vei til jobben.
Til Wired sier Atkinson at en enhet med WLAN- eller Bluetooth-støtte vil kunne drives i et år før batteriet må lades eller byttes.
ARM produserer ikke egne brikker, men lisensierer ut selskapets teknologier og design. Allerede skal blant annet Freescale og NXP Semiconductor ha lisensiert Cortex-M0+-designen for å bruke den i mikrokontrollenheter (MCU).
Les også:
- [15.09.2014] Tingenes internett med batterifri radio?
- [26.07.2012] To milliarder ARM-brikker på et kvartal