Da Microsoft kom med Windows 8, forsvant samtidig den tradisjonelle startmenyen. Man fikk en startskjerm, men den ble oppfattet som for stor og uhåndterlig av mange brukere. Startmenyen var savnet. Denne mangelen kan ha bidratt til at mange unnlot å ta i bruk Windows 8, selv om det finnes mange tredjepartsverktøy for å lokke menyen fram igjen.
I Windows 10 er startmenyen igjen tilgjengelig. Ikke helt i sin vanlige form, men heller ikke helt ugjenkjennelig. Microsoft har tatt et lite, men – i alle fall markedsmessig – fornuftig skritt tilbake.
Jubileumsår
Startmenyen og den tilhørende startknappen ble introdusert med Windows 95, som ble lansert den 24. august 1995 – et år som var preget av mange viktige lanseringer og etableringer. Listen med saker nedenfor omtaler noen av disse jubileene.
Flere som har feiret 20 år i år:
Opera Software er ferdig med tenårene
Internet Explorer er 20 år
Feiret 20 år med PHP-basert webutvikling
Java skulle brukes i forbrukerelektronikk
Rammeverket Qt er 20 år
Yahoo er 20 år
Windows 95
Windows 95 var etterfølgeren til Windows 3.11 og var først og fremst beregnet på konsumenter. Det hadde kodenavnet Chicago og brakte med seg en rekke nyheter til vanlige pc-brukere, inkludert de første forsøkene på plug-n-play, bedre multitasking, skrivebord med snarveier, oppgavelinje, bedre filbehandler og 32-bits arkitektur, men fortsatt avhengig av MS-DOS som en underliggende komponent.
De fleste av disse nyhetene er fortsatt å finne i Windows 10. Men nå velger trolig de fleste en 64-bits utgave av operativsystemet.
Latterlig lave systemkrav
Systemkravene for å kjøre Windows 95 var en Intel 80386 DX-prosessor, som var klokket til minst 12 MHz, sammen med 4 megabyte med RAM og drøyt 50 megabyte med harddiskplass. Dette var virkelig minimumskrav og etter alt å dømme ikke særlig realistiske for virkelig bruk.
For å få et inntrykk av hvordan det var å bruke, viser vi til videoen nedenfor, en instruksjonsvideo for Windows 95 med blant annet skuespillerne Jennifer Aniston og Matthew Perry (kjente fra tv-serien Friends som fortsatt vises på tv, riktignok i reprise).
Ifølge Wired ble videoen solgt i elektronikkbutikker, også i Norge, som bildet til høyre viser.
Windows 95 ble raskt verdens mest populære pc-operativsystem og gjorde det vanskelig for konkurrenter som IBMs OS/2 å overleve.
Internett
Da Windows 95 kom, var internett på god vei inn i stuene eller gutterommene til folk. Operativsystemet ble likevel levert uten nettleser og uten at støtte for TCP/IP-protokollene var installert som standard. Internet Explorer, som ble lansert åtte dager tidligere, ble solgt som en del av en separat tilleggspakke til Windows 95.
Microsoft var ikke så veldig opptatt av internett på denne tiden og markedsførte isteden The Microsoft Network, en abonnementsbasert oppringningstjeneste som ble lansert samtidig med Windows 95.
Allerede året etter var det klart World Wide Web hadde altfor stort forsprang og vekst til at The Microsoft Network kunne bli noe alternativ. Derfor ble det i stedet et supplement. Tjenesten ble derfor mer internett-orientert og døpt om til MSN.
Rolling Stones
Windows 95-jubileet fikk også litt oppmerksomhet av Microsoft i går. I de opprinnelige reklamefilmene for operativsystemet ble Rolling Stones-låten Start Me Up brukt som en referanse til startknappen. I går, amerikansk tid, var det mulig å laste en gratis versjon av denne låten fra Windows Store.
I videoen nedenfor ser man blant annet Bill Gates og Steve Ballmer danse til nettopp denne låten under Windows 95-lanseringen.
Windows 95 ble fra til november 1997 oppdatert flere ganger gjennom ulike servicepakker. I juni 1998 overtok Windows 98 som Microsofts operativsystem for vanlige pc-brukere. Men Windows 95 ble støtte fram til utgangen av 2001.
Startmenyen lever derimot videre. Business Insider kom nylig med en artig artikkel om historien bak startmeny og oppgavelinjen, som begge ble designet av Danny Oran, som ble ansatte av Microsoft for å gjøre Windows enklere for vanlige mennesker.