Atea hekter seg på IBM SoftLayer

Venter seg hundrevis av millioner i årlig skyomsetning, men det inkluderer også Azure..

13. juni 2016 - 10:35

Atea blir nå forhandler av IBMs «infrastruktur-som-en-tjeneste-plattformen» SoftLayer. Samme teknologi skal de bruke for å utvikle hybride skyløsninger for kundene sine.

– Nå skal vi tilbyr SoftLayer som en tjeneste til norske bedrifter. IBM har ganske mange tjenester på toppen og de kobler stadig på mer av programvaren sin som SaaS-applikasjoner (Software as a Service). Du kan kjøpe programvare som kapasitet, men vi kommer til å tilby begge deler. Tjenestene blir også en del av våre portefølje når vi bygger hybride løsninger, forklarer Atea Norge-sjef Michael Jacobs til digi.no.

Flere bein å stå på

Han hevder at interessen for denne modellen er stor blant kundene, uavhengig om de er fra offentlig sektor eller næringslivet generelt.

Løsningene fra IBM kommer til å bli levert fra Evrys datasenter på Fet, men også fra datasentraler i utlandet – hvis kunden ønsker det. Avtalen betyr i praksis at Atea utvider sitt eksisterende tilbud, som foruten egne datasenterløsninger også inkluderer Microsofts alternativ, Azure.

– Det er både for å ha et valg, men også fordi det er ulike tjenester de (IBM og Microsoft) putter på toppen, som løser kundenes utfordringer. Det er ikke bare «jern» (maskinvarekraft, red.anm), men også sikkerhetsløsninger, datavarehus, analyse og andre tjenester tilgjengelig.

– Hundrevis av millioner

IT-infrastrukturkjempen har hittil nøyd seg med å innlede partnerskap med Microsoft og IBM.Senere kan det bli aktuelt å vurdere tilsvarende avtaler med også Amazon og Google, vedgår Jacobs.

Rammeavtalen med IBM kan ha et stort potensial, men Jacobs velger å slå Azure og SoftLayer sammen når han skal anslå det årlige inntektspotensialet.

– Vi har ambisjoner om mange hundre millioner kroner i årlig kontraktsverdi etter hvert. Hittil er det ingenting på SoftLayer, fordi avtalen er helt ny, men vi opplever stor pågang og det er mange som ønsker å koble seg på, hevder han.

Teknologisamarbeidet med de internasjonale IT-giganten betyr ikke at Atea gir opp egne datasentraler på noe vis. Atea har også egne 14 datasentre i Norden og Baltikum.

– De skal vi selvfølgelig videreutvikle, men for å få enda mer skalering og mulighet til å benytte andre kapasiteter, samt bygge egne SaaS-applikasjoner benytter vi oss også av SoftLayer og Azure, sier Michael Jacobs, som før han tok lederjobben i Atea Norge var sjef for Microsoft Norge.

De færreste flytter hele datamiljøet

 – Hvilke trender merker du. Er det hybrid-modellen der deler av maskinvaren kjører lokalt hos kunden, og deler leies inn som skytjenester som er mest populært, og opplever du noen forskjell her blant private og offentlige kunder?

Svaret på det spørsmålet er blandet, medgir Atea-sjefen.

– Det er litt forskjellig. Mange fortsetter å ha etablert infrastruktur og løsninger stående. Det å flytte hele miljøet ut i nettskyen er det ikke mange som gjør. Men det er mange som velger å sette ut deler av løsningene, for eksempel mobile løsninger, eller løsninger der du ikke vet hvor mange som skal ta de i bruk (for senere å kunne skalere opp). Det kan være aktuelt å hente informasjon fra ulike kilder, inkludert eksisterende infrastruktur. Det er kunder som velger å kjøre testmiljøet sitt i skyen, og kanskje bare betale for noen måneder, før de velger å sette løsningen permanent ut i skyen eller drive den fra egen kjeller, forklarer han.

IBM: – 7 av 10 velger hybrid

Det viste seg vanskelig å få IBM Norge i tale mandag morgen, men pressekontakt Otto Backer Solberg har sendt oss følgende uttalelse på epost:

– Vi er glade for at Atea nå har inngått en rammeavtale med oss om å tilby IBM Cloud som skyplattform for sine kunder og til eget bruk. Vi tror bruk av SoftLayer-teknologi vil bidra til å akselerere digitaliseringen i det norske markedet.

IBM Norge ønsker ikke å kommentere på avtalens verdi. 

Ifølge Solberg opplever IBM at hybride skytjenester i større grad blir normen.

– 7 av 10 virksomheter (*) sier at de vil bruke en blanding av fleksible skytjenester og tradisjonelle IT-systemer for å håndtere ulike oppgaver og krav, opplyser han.

*) Kilden for dette er en undersøkelse IBM selv har foretatt fra februar 2016 (Growing Up Hybrid) der de har spurt 500 beslutningstakere globalt. Om lag tre fjerdedeler av disse oppgis å jobbe i store virksomheter med over tusen ansatte.

Tungt å komme i gang 

IBM har med Atea på kundelisten lyktes å signere avtaler for SoftLayer med tre store IT-aktører i Norge. Norske Cxense har også valgt å bruke SoftLayer-teknologi.

– Fra tidligere er også Evry og Sopra Steria partnere, forteller gründer Paul A. Killie i oppstartsbedriften Cloudwalker.

Han har permisjon fra IBM for å etablere sitt eget skyselskap, og uttaler seg på vegne av Cloudwalker. Selskapet er eid av ham selv og en kollega, men de har et tett teknologisamarbeid med IBM og SoftLayer på skyfronten.

Killie har merket at det er utfordrende å starte egen butikk, for selv om det ifølge ham «går greit», skulle han gjerne sett at selskapet gjorde det enda bedre.

– Man kan alltids ønske at ting går bedre og raskere. Men SMB-markedet (små- og mellomstore bedrifter) i Norge er tregt. De bruker lang tid på å komme i gang. De som har beveget seg har stort sett gått Microsoft og Azure-veien. Men så har oppstarten av datasenteret på Fet skapt mye interesse, også i SMB-markedet, sier han til digi.no.

Norge innbyr til tillit

Slik han opplever markedet, er motstanden mot å velge skyløsninger blant små- og mellomstore i Norge mye lavere dersom installasjonen ligger på norsk jord, fremfor i en eller annen utenlandsk datasentral.

– Det har ikke så mye med juss å gjøre. For hvis man leverer fra et annet EU-land er det ikke så store juridiske begrensninger for de fleste situasjoner. Det har mer med egen opplevelse av policy å gjøre, hevder Killie.

Selv om Killie bekrefter at Cloudwalker fortsatt har en vei å gå, regner han med å unngå underskudd når året er omme.

– Vi har skaffet oss cirka 30 kunder med konto som kjører SoftLayer-løsninger. Vi har et brukbart overskudd ved halvårsmerket. I år vil jeg være rundt null ved utgangen av året, røper nettskygründeren.

Kontrollere med dataene

Med SoftLayer kan kunder leie maskinkraft i nettskyen, som alternativ til å investere i egne servere. Det samme tilbyr en lang rekke andre IT-giganter, deriblant Microsoft, Amazon, Google, Oracle, Red Hat med flere.

Et område der førstnevnte skiller seg ut fra mengden, er at SoftLayer gir kundene mer granulert kontroll over infrastrukturen, hevder Killie.

– Du kan styre hvilke maskiner du vil bruke, med kontroll helt ned på maskinenes serienummer-nivå. Det samme gjelder kontroll over diskene. Det betyr at du har kontroll over hvor dataene dine befinner seg til en hver tid. Det er ikke like selvsagt hos de andre leverandørene, sier Paul A. Killie.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra