– Jeg er veldig stolt av å presentere det beste første kvartal-regnskapet i selskapets historie, sa Ateas konsernsjef Steinar Sønsteby tirsdag morgen.
Det Oslo Børs-noterte selskapet melder om vekst i samtlige syv land; de opererer som kjent i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Baltikum. Her er tallene (pdf).
– Alle syv land hadde vekst i omsetning i et veldig sunt marked. Det ble et solid kvartal, sier Sønsteby under sin første regnskapspresentasjon siden han overtok som konsernsjef i februar.
Inntektene er opp 15,7 prosent til 5,88 milliarder kroner, sammenlignet med samme kvartal i fjor. Driftsresultatet (EBITDA) er styrket med 28 prosent til 180 millioner kroner.
EBITDA-marginen endte på 3,1 prosent, opp fra 2,8 prosent samme periode i fjor.
Atea varslet i fjor høst nedbemanning av 300 årsverk. I det som ble betegnet som et utfordrende marked skulle kostnadene reduseres med 200 millioner kroner i året. Kuttene har gjort at Atea går inn i 2014 med et vesentlig redusert utgiftsnivå.
– Jeg er svært fornøyd med å se en EBITDA-vekst på 28 prosent. Den imponerende forbedringen har blitt oppnådd gjennom kombinasjonen av inntektsvekst og positive effekter som programmet for økt driftseffektivitet har hatt på driftskostnadene, sier Sønsteby i en kommentar til regnskapet.
Foruten færre hoder satser Atea også på tjenesteutsetting, såkalt nearshoring til servicesenter i Riga i Latvia. Det skal senke kostnadsbasen med ytterligere 100 millioner kroner, med forventet full effekt fra 2016.
Det lysner i IT-markedet
Fordelt på maskinvare økte salget med 14,5 prosent i perioden. Tjenesteinntektene er opp 13,1 prosent, mens programvare økte med hele 21,7 prosent.
Hardware-veksten blir forklart med flere solgte pc-er, nettbrett og smarttelefoner, særlig til kunder i privat næringsliv. Innen tjenester blir den ekstraordinære veksten forklart med en større ordre i Sverige i fjor, som først nå blir bokført.
Nettskyen
Den gunstige utviklingen innen tjenester forklares med sterk vekst i faste, gjentakende inntekter, drevet av tjenesteavtaler og overgang til skytjenester.
Nettskyen betegnes som en fundamental endring i IT-bransjen. - Man tenkte først at alle virksomheter ville flytte alle data til noen få store datasentra plassert på strategiske steder rundt om i verden, altså den offentlige skyen, heter det i regnskapet.
– Etter hvert som tankene har modnet, har virksomhetne innsett at det verken er nødvendig eller ønskelig. Det ville gå ut over sikkerheten og kontrollen over konfidensielle og viktige data.
Ifølge rapporten deres er trenden nå en hybrid modell, der de mest sensitive dataene lagres i private skyer. Fordi hver virksomhet har ulike behov, både innen rådgiving, skreddersøm og implementering av forskjellige typer løsninger er dette en trend som virker gunstig for IT-partnere som Atea.
Ny finansdirektør
Avtroppende finansdirektør Rune Falstad sa tirsdag morgen at Atea begynte å se tegn til en bedring i IT-markedet i siste kvartal i fjor, og denne utviklingen har fortsatt inn i det nye året.
– Særlig i privatmarkedet. Vi ser ingen umiddelbare tegn til at lettelsen i markedet ikke vil fortsette, sa Falstad, som skal jobbe ut året før han slutter i selskapet.
Ifølge en børsmelding tirsdag er det Robert Giori (43) som er utpekt til hans etterfølger som finansdirektør. Han kommer fra samme stilling i Nordic Semiconductor, og har bred erfaring fra tidligere, blant annet som finansdirektør i TeleComputing og Dell Norge.
Oslo Børs svarer positivt på regnskapstallene til Atea. Aksjekursen er i skrivende stund opp drøyt 3 prosent, hittil i år opp solide 30 prosent.
Les også:
- [10.04.2014] Atea vant dansk storavtale
- [07.04.2014] Atea fikk storavtale med Statoil
- [05.02.2014] Skjev vekst i Atea
- [03.02.2014] Klatrer til topps