Oslo (NTB-Dag Kjørholt): Kraftkonflikten i Norge trappes opp tirsdag når ansatte i tre nye energiselskaper tas ut i sympatistreik til støtte for arbeidsstriden i IT-bedriften Atea.
Dermed streiker totalt 1.050 ansatte i sju energiselskaper. Selskapene der ansatte er tatt ut i streik, leverer strøm til 620.000 kunder, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Energi Norge.
Fagforbundet EL & IT tar tirsdag ut 450 ansatte i Lyse (Rogaland), Haugaland Kraft (Rogaland) og Statnett i streik. I Statnett dreier det seg om 217 ansatte som er medlemmer i EL & IT.
– Det betyr at vi ikke har beredskap til å rette feil i sentralnettet. Vi kan ikke lenger gå god for sikker forsyning av strøm i Norge, sier konserndirektør Øivind Rue i Statnett i en pressemelding.
Streiken medfører at strømbrudd og andre feil i kraftsystemet ikke blir rettet, med mindre det står om liv og helse. Rundt 300 mennesker ulike steder i landet har vært strømløse ett døgn eller mer som følge av streiken. De fleste har imidlertid fått strømmen tilbake, ifølge Energi Norge.
– Alvorlig situasjon
Medlemmene som tirsdag tas ut i Statnett, omfatter ifølge Statnett-sjefen praktisk talt hele den operative beredskapen for sentralnettet som sikrer driften av kraftsystemet i Norge.
– Dette er Statnetts vurdering. Statnett ønsket at vi skulle ta ut omtrent halvparten av dem vi har varslet for. Det ville vi ikke akseptere. Når uttakene har startet tirsdag, vil vi ha 24 timers beredskap når det gjelder behandling av dispensasjonssøknader, sier forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT til NTB.
Tirsdag 7. mai ble rundt 600 ansatte i selskapene BKK (Hordaland), Skagerak Energi (Telemark og Vestfold), Eidsiva (Hedmark og Oppland) og Troms Kraft (Troms) tatt ut i sympatistreik.
– Dette er en meget alvorlig situasjon. Hvis det skjer en feil i nettet, har vi ingen til å finne eller rette opp feilen. Det betyr at store områder kan bli langvarig mørklagt med påfølgende fare for liv og helse. Sikker elforsyning er Statnetts ansvar og er livsnødvendig i et moderne samfunn, sier Rue.
Han opplyser at Statnett ba om et omfattende generelt unntak fra streiken for å sikre forsyningssikkerhet uten å få det innvilget.
– Dette gjorde vi fordi vi ikke anser det forsvarlig å sikre det norske kraftsystemet gjennom enkeltdispensasjoner, sier han.
Kampen for tariffen
Forbundsleder Hans O. Felix sier at kjernen i konflikten er kampen for å få en tariffavtale med AFP for Atea-ansatte, men bedriften hevder at et flertall av de 1.650 som arbeider der ønsker å beholde dagens ordninger. EL & IT har tatt ut 73 av sine 83 medlemmer i streik i Atea.
– Bedriften er ikke medlem av en arbeidsgiverorganisasjon, så vi må forhandle direkte med den. Det er organisasjonsfrihet og frihet til å tegne tariffavtale, men det vanlige er at man gjør det når det er X antall ansatte som er organisert og ønsker en tariffavtale, sier Felix.
Han sier at LO-forbundet han leder er villig til å gå så langt som det er nødvendig for å få en avtale på plass.
– Tvungen lønnsnemnd får myndighetene ta stilling til. Vi følger vårt opplegg som vi tegnet kartet til fra dag én. Vi har varslet uttak for atskillig flere enn det vi har tatt ut til nå. Det kan komme flere. Vi beklager at dette rammer tredjeperson, sier forbundsleder Hans O. Felix. (©NTB)