JUSS OG SAMFUNN

Australia klar med lovforslag som tvinger sosiale medier til å betale for nyheter

Australias regjering sendte onsdag over et lovforslag som skal være det første av sitt slag i verden og som tvinger Google og Facebook til å betale for nyheter.

Det ikoniske operahuset i Sydney bader i farger.
Det ikoniske operahuset i Sydney bader i farger. Illustrasjonsfoto: Srikant Sahoo, Unsplash
9. des. 2020 - 07:47

Lovforslaget retter seg mot ubalansen i forholdet mellom nyhetsprodusenter og digitale plattformer, uttaler finansminister Josh Frydenberg.

– Loven er utarbeidet for å jevne ut forholdet og for å sikre et bærekraftig og levedyktig australsk medielandskap, sier han.

Hvis forslaget blir vedtatt i sin nåværende form, må Google Search og Facebook Newsfeed forhandle med store mediehus i Australia, inkludert offentlige kringkastere, over hvor mye de må betale for å få tilgang til nyhetene. Hvis de ikke klarer å enes, skal et uavhengig panel settes inn for å innføre en tvungen avtale.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Dersom kravene ikke etterfølges, kan Google og Facebook risikere bøter på opptil 10 millioner australske dollar. Andre digitale plattformer kan bli omfattet senere.

Facebook mener lovforslaget misforstår internettets dynamikk og at det kan føre til skade på de samme mediehusene som regjeringen ønsker å beskytte.

En avstemning i nasjonalforsamlingen ventes tidlig neste år.

Det vil trolig ta en årrekke før verden klarer å skape et KI-verktøy som ikke hallusinerer, altså finner på ting, tror Nvidia-sjef Jensen Huang.
Les også

Nvidia-sjefen: KI kommer til å «hallusinere» i årevis

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.