Mens hjemmemarkedet for trådløse lokalnett, slik Cisco selv beskriver det, er i ferd med å "eksplodere", er bedriftsmarkedet, som selskapet insisterer på å fokusere på, langt tregere til å tilegne seg fordelene slike nettverk byr på. Den norske delen av bedriftsmarkedet for trådløse lokalnett forventes likevel å vokse med 20 prosent i år i forhold til i fjor.
- Det er de største bedriftene som er tregest, er erfaringen til salgssjef Hans-Petter Hansen i Cisco Norge. - Vi tror skepsis overfor sikkerheten i denne utvidelsen av bedriftsnettverket er den vesentlige forklaringen.
Andre faktorer han nevner, er dårlig kommunikasjon av hvilke faktorer som gjør det lønnsomt å investere i slike løsninger, motstand mot å drifte enda en ny type apparater og tjenester, og skepsis til hva slags tjenester trådløse lokalnett egentlig kan tilby.
- Trådløse lokalnett er ikke en erstatning for kablede nett. Det bedrifter bør gjøre, er å identifisere de medarbeiderne som kan få en mer effektiv hverdag ved å kunne bevege seg fritt fra arbeidsrom til arbeidsrom, og alltid ha nettverket tilgjengelig. Våre beregninger tyder på at investeringen lønner seg dersom det kan påvises at disse medarbeiderne spares for i underkant av ti minutters uproduktiv tid hver dag.
Nøkkelen til å gjøre trådløst lokalnett til en regningssvarende investering, ifølge Cisco, er å basere den på utstyr som tilbyr ikke bare sikkerhet minst på høyde med kablede nettverk, men også en rekke andre intelligente nettverkstjenester. Det er ting som ikke kreves i et hjemmemiljø, men som er påkrevd når det trådløse skal være fullt ut integrert mot det kablede, og betjene et arbeidsmiljø.
Denne innledningen tjener blant annet til å begrunne prisingen på Ciscos Aironet-produkter, som er langt dyrere - en rask sjekk viser sprik på over tre hundre prosent - enn konkurrenter som sjeler til mindre krevende markeder. Det nye aksesspunktet Aironet 1100 Series Access Point som Cisco lanserte i går kveld, vil få det samme prisnivået, rundt 4500 kroner, som produktet det kommer til å erstatte, Aironet 350. Det er over 3000 kroner mer enn rimelige varianter fra for eksempel D-Link eller 3Com, enda den i likhet med disse er begrenset til 802.11b-standarden, altså en hastighet på 11 Mb/s.
Tallet på samtidige brukere er "10 pluss", og svarer til målgruppens behov. Men hva får man ellers igjen for merutgiften?
- Det nye Aironet-aksesspunktet opererer under det samme operativsystemet, IOS, som vårt øvrige nettverksutstyr. Det gir det egenskaper for samspill med andre enheter, blant annet lastfordeling ("load balancing"). Driftspersonalet får et kjent grensesnitt, med enkel konfigurasjon og forutsigbar oppførsel. Fjernstyringen integreres ikke bare mot CiscoWorks, men mot driftsprogramvare fra CA, Tivoli og HP. Series 1100 kan inngå i løsninger der skalerbarhet teller, og der man må kunne rulle ut i stor skala med et minimum av heft.
Aironet 1100 gir også anledning til å fordele fysiske brukere på opptil 16 forskjellige "virtuelle lokalnett" (VLAN), det vil si logisk atskilte segmenter etter en teknologi som Datatilsynet godkjenner som skille mellom følsomme og åpne nettverk.
- Den enkleste anvendelsen av dette, er å skille mellom gjester og faste medarbeidere fordelt på ulike aksessnivåer. Med Aironet får du dette på kjøpet.
Nok en viktig tjeneste er tjenestekvalitet, det vil særlig si å garantere at tidskritiske applikasjoner som tale og video alltid slippes gjennom, eller at å garantere korrekt aksess til brukere som av en eller annen grunn vandrer mellom forskjellige basestasjoner, eller til og med mellom ulike IP-subnet, for eksempel når de besøker avdelinger i andre byer enn der de har fast tilhold. Cisco ser for seg at trådløse IP-telefoni kan bli en viktig tjeneste i trådløse bedriftsnett. Da er både skalerbarhet og tjenestekvalitet påkrevet. Skalerbarhet trengs for å realisere visse leverandørers visjoner om allsidig møterombruk av PDA-er med trådløs lokalnettilgang.
Når det gjelder montering, tilbys enda noen interessante egenskaper. UL 2043 sertifisering innebærer at aksesspunktet kan monteres i offentlige rom. Antennen er innebygget, og montering kan skje i flere vinkler i tak eller vegg. Dersom det øvrige nettverksutstyret har det Cisco kaller "in-line power", det vil si at ethernetkabelen også bærer driftsspenning for tilkoplede enheter, slipper man å framføre 220 volt spenning, og kan spare en del elektrikerutgifter. Ifølge Cisco er framføring av 220 volt kabel i tak en av de store utgiftene knyttet til implementering av trådløst lokalnett i bedrifter.
"Cisco Wireless Security Suite" leveres med aksesspunktet - og med Ciscos klientkort - og sørger for at sikkerheten kan gjøres minst like sterk som i de kablede delene av nettverket. Ordningene skal blant annet verne mot hackere som bruker kjente virkemidler for å avsløre krypteringsnøkler og bane seg tilgang til interne nettverk ved å prøve seg på ubeskyttede trådløse segmenter utenfra, Suiten til Cisco sørger blant annet for dynamisk nøkkelrotasjon, per bruker og per sesjon.