Denne uken ble det kjent at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker å å jakte på terrorister ved å installere spionvare på mistenktes pc-er.
De ber om å få utvidede fullmakter og endringer i lovverket, for å kunne totalovervåke datamaskiner med trojansk programvare.
Metoden har i mange år vært utbredt i Danmark, og i høst ble det avslørt at også tyske myndigheter holder på med det samme.
I justisdepartementet er forslagene fra PST nå oppe til vurdering i lovavdelingen. Informasjonsavdelingen der sier det er for tidlig å kommentere forslagene.
Opposisjonen er kritisk til de utvidede overvåkningsmetodene som foreslås.
- Jeg mener PST har de hjemler som er nødvendig for å forebygge terror. Jeg tar gjerne en debatt om tvangsmidler, men mener PST går alt for langt i sine ønsker, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til digi.no.
Det er særlig i kjølvannet av terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya i sommer at Politiets sikkerhetstjeneste mener behovet for økt overvåkning har blitt aktualisert.
De ønsker seg bedre verktøy for å fange opp såkalte «ensomme ulver», soloterrorister som planlegger og handler på egenhånd. Forslagene deres innebærer en rekke justeringer av norsk lovverk, inkludert straffeloven.
- Jeg opplever ikke at utfordringene fram til nå har vært det juridiske rammeverket. Utfordringene har heller vært kapasitet og prioriteringer, understreker Venstres leder.
Hun frykter at 22. juli blir brukt som en brekkstang for å gripe unødig inn i enkeltmenneskers frihet.
- I stedet for å være opptatt av å innføre tiltak som høres tøffe ut, må vi satse på det som vi vet bekjemper kriminalitet og terror. I praksis betyr dette å satse på de politimetodene vi har, men å øke kompetansen og kapasiteten i politiet, sier Trine Skei Grande.
Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, sier til digi.no at det er viktig å ikke forhaste seg i det debattklimaet som råder nå.
- Forslagene til PST er veldig inngripende, og jeg ser at det er veldig mange motforestillinger, sier han.
Oktay Dahl som sitter i stortingets justiskomite sier imidlertid at han vil avvente hva regjeringen eventuelt kommer med før han vil ta videre stilling i saken.
Les også:
- [07.03.2014] Norsk pc-trojaner oppe til vurdering
- [13.08.2012] - Terrorangrepet 22. juli kunne vært avverget
- [08.12.2011] Vil jakte terrorister med PC-trojaner
- [12.10.2011] Tyskland erkjenner statlig spionvare
- [10.10.2011] Avslørte hemmelig «stats-trojaner»
- [23.11.2007] Tysk politi vil avlytte Skype med trojanere