Elevene ved Sogn videregående skole i Oslo måtte registrere hvor mange timer de var på skolen ved hjelp av fingeravtrykk. Nå har Datatilsynet lagt fingrene imellom.
Det var høsten 2004 at IKT-avdelingen ved skolen startet praksisen med at elevene måtte legge pekefingeren på en fingeravtrykkskanner for å logge seg inn og ut. Deretter regnet systemet ut hvor mange timer de var på skolen.
Elevene reagerte ikke negativt. Men en elev kontaktet Datatilsynet for å høre om registrering ved hjelp av fingeravtrykk er lov.
I begynnelsen av april tok Datatilsynet kontakt med skolen for å få en redegjørelse. Skolen stanset umiddelbart praksisen.
Nå har skolen fått frist til torsdag med å svare tilsynet, skriver Dagsavisen.
Assisterende rektor Toril Christie sier systemet ble tatt i bruk for å gjøre elevene mer ansvarlig. Hun vet ikke hvorfor skolen valgte dette systemet fremfor andre systemer som benytter koder eller lignende løsninger.
Ifølge Astri Flesland ved Datatilsynet spiller det ingen rolle om man synes det er greit at man registreres ved hjelp av fingeravtrykk. Det må foreligge saklig behov for sikker identifisering, og metoden må være nødvendig, påpeker hun. Flesland opplyser at stadig flere bedrifter ønsker å bruke fingeravtrykk. Hittil har Datatilsynet sagt nei.
Datatilsynet har foreslått en lovendring som kan åpne for godkjenning av bruk av fingeravtrykk ved samtykke. Justisdepartementet behandler nå forslaget.
Les også:
- [11.10.2006] Åpner for pålogging med fingeravtrykk
- [22.03.2006] Norsk biometri klar for verdens mobiler
- [16.03.2006] EU-organ advarer mot EUs kontrollplaner
- [27.02.2006] Sony Ericsson vurderer fingeravtrykksleser
- [21.02.2006] Datatilsynet avslår biometrisk ID