OPPDATERT SAK
Strasbourg (NTB-AFP): EU-parlamentet har vendt tommelen ned for en internasjonal avtale om å kjempe mot piratkopiering på internett.
Sammen med internasjonale tungvektere som USA og Japan skrev 22 av de 27 EU-landene under på den såkalte ACTA-avtalen i januar. Ingen av landene har imidlertid ratifisert avtalen.
Avtalen har mange kritikere som mener at den vil hindre frihet på internett. I forkant av avstemningen har det vært omfattende demonstrasjoner over hele Europa, og 2,8 millioner underskrifter er samlet inn mot loven.
Kritikken ble gjenspeilet i EU-parlamentets avstemning, som avviste loven med 478 mot 39 stemmer. 165 avsto fra å stemme.
– Trenger lovverk
Parlamentet så dermed bort fra EU-kommisjonens argumenter om at loven var nødvendig for å beskytte interessene til europeiske selskaper som blir rammet av piratkopiering.
EUs handelskommissær Karel De Gucht sier i en uttalelse at han er glad for debatten som har oppstått omkring ACTA-avtalen. Uansett kommer EU-kommisjonen til å fortsette å rådføre seg med EU-domstolen om hvorvidt avtalen er i strid med grunnleggende rettigheter.
- Det er på det rene at beskyttelse av åndsverk må behandles på internasjonalt nivå. ACTA-avtalen ble avvist, men behovet for å beskytte den europeiske økonomiens ryggrad, vår intellektuelle eiendom, forsvinner ikke, sier De Gucht.
– Ingen fremtid
Han legger til at EU-kommisjonen vil diskutere med de andre landene hvordan saken skal håndteres videre.
David Martin fra sosialistblokken i parlamentet mener imidlertid at ACTA-avtalen ikke har noen fremtid i en annen form.
- Det er på tide å gravlegge hele avtalen. De som støtten den, kan sørge, for oss andre går livet videre. (©NTB)
Les også:
- [06.12.2012] EU ønsker mer fleksibel opphavsrett
- [13.02.2012] Titusener i protest mot ACTA
- [27.01.2012] EU-land undertegner «hemmelig» antipirat-avtale
- [22.04.2010] Protester mot hemmelig piratavtale førte fram