FORBRUKERTEKNOLOGI

Avviser telebransjens «blindspor»

Mobyson velger en åpen standard framfor telebransjens egen løsning for tale over mobilt Internett.

11. okt. 2006 - 10:39

UMA (unlicensed mobile access) er et samlenavn for samordningsteknikker for å la mobiltelefoner bruke både WLAN og GSM.

Med UMA vil eiere av en mobiltelefon med WLAN kunne hoppe fra vanlig mobilt samband til trådløs IP-telefoni på jobb, hjemme eller andre områder med WLAN-dekning. Forutsetningen er at mobilselskapet tilbyr tjenesten.

I Norden er det TeliaSonera i Danmark som har kommet lengst i bruken av UMA. Der har de lansert tjenesten Homefree: Den brukere med en Samsung P200 telefon skifte mellom taksert GSM-tale til gratis samtale over det trådløse nettet hjemme, også midt i en samtale.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

UMA-teknologien spås en lysende fremtid, men ikke alle er overbevist.

– Vi kan også kjøre UMA, men vi har ikke tro på UMA på sikt, sier Bent Brugård i Mobyson til digi.no.

Han mener at UMA er et blindspor og at det bare er de etablerte teleselskapene som satser på denne teknologien.

– UMA er teleselskapenes definisjon hvor du fortsatt bruker GSM med alle de begrensningene du har på GSM i forhold til telefoni. Den bruker egentlig samme måte å ringe på, sier Brugård

Mobyson vil isteden satse på SIP (Session Initiation Protocol).

– Det vi satser på SIP-protokollen. Det er en åpen protokoll. De som satser på mobil IP-telefoni, med unntak av de etablerte telekom-selskapene, de satser på SIP, sier Brugård.

Mye av gevinsten med IP-basert taletrafikk ligger i billigere samtaler. De etablerte teleselskapene lover at kundene vil oppleve det med UMA, men Brugård mener at det er lite å hente med UMA teknologien. Han påpeker at man med UMA-teknologien fortsatt beholder mye av det samme utstyret man må ha til GSM, samtidig som man må sette inn ekstra servere som håndterer UMA-teknologien. Dermed blir det ikke rare besparelsen som kan komme kundene til gode.

I tillegg må kundene ha egne UMA-kompatible mobiltelefoner. Det skal komme flere som støtter teknologien, men utvalget er fortsatt begrenset.

Brugård mener at det blir enklere og bedre med en satsning på SIP. Da trenger man bare en mobiltelefon med støtte for WLAN og muligheten for å installere litt programvare.

– Det viktige for kundene er en sømløs handover mellom GSM og IP-telefoni. For å få til det må du ha en liten snutt ala det Birdstep lager på datakommunikasjon. Vi bruker Voiceroamings løsning, sier Brugård til digi.no.

Voiceroaming Technologies er et nyopprettet selskap som eies i fellesskap av Birdstep og Mobyson. Det ledes av Birdsteps tidligere teknologisjef, Håkon Bryhni. De satser på å levere teknologi for sømløs overgang mellom forskjellige nett på samme måte som Birdstep gjør, bare at de istedenfor å fokusere på datatrafikk, fokuserer på overføring av tele.

– Vi kommer til å tilby tjenestene, mens Voiceroaming leverer teknologien, sier Brugård.

I dag finnes det mange telefoner som støtter WLAN, men det er langt fra alle. En del av modellene bærer også preg av at dette foreløpig er litt umoden teknologi for mobiltelefoner. For ikke å bli for begrenset av denne foreløpige umodenheten, satser Mobyson fortsatt på GSM for en tid fremover.

– Vi satser for fullt på GSM også, for ny teknologi tar bestandig lengre tid enn man tror. Vi har allerede 44 000 kunder og skal vokse raskt videre, sier Brugård.

Han vil ikke si nøyaktig når Mobyson er klare for å lansere tale over mobil IP, men sier at de har mye på plass og at det kommer ganske snart.

– Det blir en trinnvis overgang de kommende månedene, sier Brugård til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.