FORBRUKERTEKNOLOGI

Bærbar tynnklient er tingen for selgere

En bærbar tynnklient er alltid online, men kan også kjøre presentasjoner uten nett.

29. nov. 2007 - 12:01

Tynnklient-spesialisten Wyse har fått stor oppmerksomhet for sine bærbare tynnklienter. Wyse har selv funnet det hensiktsmessig å utstyre sine omreisende selgere og markedsførere med denne typen utstyr, og det er nettopp en «x90» David Angwin trekker fram når han skal gi digi.no en innføring i de siste nyhetene fra selskapet.

– Enheten har innebygget trådløst lokalnett, og jeg har også installert et 3G-kort, slik at jeg alltid har anledning til å arbeide mot det sentrale Wyse-miljøet. Men når jeg er hos deg, arbeider jeg offline, forteller Angwin.

Forklaringen er at han har lagt inn en Powerpoint-leser i apparatets flashminne – den har ingen disk – og at presentasjonen leses fra en USB-pinne. X90 kjøres med Windows XP Embedded, og har få begrensninger i forhold til programvare og multimedia.

– Vi legger opp til at vi skritt for skritt skal overkomme alt man i dag oppfatter som begrensninger i tynne klienter, sier Angwin. – Det har vist seg å være et klart behov for bærbare tynnklienter: Mange ønsker et apparat som de kan ta med seg når de går i møter eller er på farten, samtidig som de vil unngå å forholde seg til noe så komplisert som en PC.

Et eksempel Angwin nevner, er oppsøkende virksomhet i helsesektoren.

– Med 3G kan disse enhetene alltid være online. Legen og sykepleien kan registrere opplysningene på stedet, samtidig som man er garantert at følsomme opplysninger aldri lagres lokalt. Og prisen er svært gunstig: En x90 koster tilsvarende 600 dollar.

En annen oppsiktsvekkende framgang er en tynnklient som kan utvides til å støtte opptil seks skjermer.

– Disse enhetene, som vi kaller «G class», er nå på vei inn i blant annet meklerrom, der de erstatter dagens løsninger hvor meklere må forholde seg til flere PC-er for å få tilgang til mange nok skjermer og samtidig beholde en tilfredsstillende ytelse.

Forklaringen på dette, er at hver at de seks skjermene som styres av én tynnklient, disponerer en egen virtuell PC på serveren.

– Hva ytelsen angår, opplever hver bruker å disponere seks PC-er, uten at det er noe problem å bevege tastatur og mus fra skjerm til skjerm. De virtuelle PC-ene kan gjøres nøyaktige så kraftige som IT-driftsfolkene tillater. I forhold til støy og varmeutviklingen på meklerkontoret er det også et stort framskritt.

En viktig faktor bak denne utviklingen er Wyses satsing på programvare, særlig innen drift og noe de kaller «berikelse»: TCX Suite.

– TCX Suite skal sørge for at tynne klienter etter hvert skal gi nøyaktig de samme opplevelsene som man forventer av en PC. Mulighet for multimedia og flere skjermer er de første trinnene i denne satsingen. Før var video forbeholdt kraftige PC-er. I dag er det et krav i mange miljøer, fordi de trenger det til tjenester som videokonferanser og opplæring. Med TCX kan du få tynne klienter der øyeblikkelig og jevn videoavspilling er fullt på høyde med kraftige PC-er.

På driftssiden har Wyse lagt opp sine verktøy slik at de passer inn i de som leveres fra leverandører som CA, Citrix og IBM. Det gjør det blant annet lettere å dra nytte av det Wyse kaller «Zero Client Computing».

– Mange ønsker at alle tynne klienter skal være absolutt frie for enhver forhåndsinnstilling av maskin- og systemvare, slik at de henter alt fra sentralen avhengig av hvem brukeren er. Zero Client Computing sikrer dette. En av fordelene er at det aldri er mulig for å bruke å ødelegge noe i systemet. Dette er spesielt gunstig i skoler eller i kurslokaler. Går noe i spinn, er det bare å slå maskinen av og på, så gjenopprettes systemet slik det skal være i utgangspunktet. Også de bærbare tynnklientene våre kan legges opp som «null-klienter».

Angwins siste tema er grønn IT.

– Vi har regnet på et eksempel, der vi sammenlikner et miljø med 1000 PC-er med et tilsvarende miljø med 1000 tynne klienter og virtuelle PC-er på servere.

Eksempelet tar ikke utgangspunkt i heftige eldre PC-er, men nyere Dell-maskiner som nøyer seg med rundt 70 watt. De tynne klientene i regnestykket trekker derimot bare 6 watt. På serversiden har Wyse tatt utgangspunkt i en helt ny Dell 2950 med 64 biters Citrix.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Den kan støtte 385 samtidig brukere. Det innebærer at hver virtuell PC trekker en til to watt. Til sammen blir energiforbruket per bruker 7 til 8 watt. Reduksjonen er dermed 90 prosent. Det er svært få teknologier som gir så kraftig reduksjon i strømforbruk som tynne klienter og virtuelle PC-er, avslutter Angwin.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra