FINTECH

Bare to måneder etter at Bitcoin-banken åpnet, blir de nødt til å sette alt på vent

Mikrobanken er plassert i kontorfellesskapet The Kasbah Hub i kjøpesenteret Kiellands hus sentralt i Oslo. På verdensbasis finnes det omtrent 1300 slike maskiner.
Mikrobanken er plassert i kontorfellesskapet The Kasbah Hub i kjøpesenteret Kiellands hus sentralt i Oslo. På verdensbasis finnes det omtrent 1300 slike maskiner. Bilde: Blockbridge
1. sep. 2017 - 13:32

I slutten av juni åpnet Norges første minibank for Bitcoin i Kiellands hus i Oslo. Men etter bare to måneder i drift, blir «Mikrobank» nødt til å stenge ned driften midlertidig. Det skjer etter at den digitale valutaen ble splittet i Bitcoin og Bitcoin cash 2. august. 

– Dette har skapt noen problemer for oss. Det er veldig kjedelig, men det er sånn det er. Vi er usikre på når vi kommer til åpne igjen, men håper vi er oppe og går så fort som mulig, sier Vincent Olislagers i Mikrobank til digi.no.

Stopper driften for å ivareta sikkerheten

Mikrobank-gründeren sier de har valgt å stenge ned driften midlertidig for å ivareta sikkerheten til kundene. 

Splitten av kryptovaluten har nemlig hatt implikasjoner på driftsleverandørene til Mikrobank.

Olislagers forteller at selv om Bitcoin baserer seg på åpen kildekode, er mange av tjenestene som er bygd rundt kryptovalutaen, kommersielle aktører.

Skal ekspandere i Norge

Det er i påvente av at tjenesteleverandøren – som behandler transaksjoner og overføringer  for Mikrobank – skal komme à jour med oppgraderingene som kreves etter splitten av kryptovalutaen.

– Vi er avhengige av at tjenesteleverandøren vår gjør noen justeringer før vi er tilbake i normal drift, forklarer Olislagers til digi.no.

«Mikrobank» har planer om å ekspandere virksomheten ytterligere fremover.

Ifølge Haavard Ostermann i det norske selskapet skal mikrobanker plasseres rundt omkring i ti norske storbyer i løpet av 2018.

– Stadig flere automater settes ut i verden, og det har blitt et populært tilbud for å skaffe seg kryptovaluta. Mange synes det tekniske ved kjøp av den digitale valutaen er vanskelig, så da tenkte vi at det var på tide å få på plass en automat i Oslo, forklarte Ostermann til digi.no da vi pratet med ham i juni.

Derfor ble det splitt

Årsaken til splittelsen i den digitale valutaen kan spores tilbake til «Bitcoin Improvement Proposal 148». 

Torbjørn Bull Jenssen er analytiker i Menon Economics. Han har blant annet skrevet en masteroppgave om blokkjedeteknologi. <i>Foto:  Menon</i>
Torbjørn Bull Jenssen er analytiker i Menon Economics. Han har blant annet skrevet en masteroppgave om blokkjedeteknologi. Foto:  Menon

– Vi har ikke så mange erfaringer med en splitt i kryptovaluta, annet enn da det ble avdekket en svakhet i Ethereum-koden til den populære appen DAO. Ethereum ble så rullet tilbake til før svakheten. Det skapte en splitt som gjorde at vi fikk Ethereum Classic og Ethereum, oppsummerte analytiker Torbjørn Bull Jenssen i Menom Economics til digi.no 16 juli.

(BIP148) er en liten endring i koden som skulle gjøre blokkjedeteknologien sikrere og enklere å vedlikeholde.

Men den planlagte oppdateringen fordret at den store majoriteten av de som graver ut den digitale valutaen omfavner den.

Det gjorde de ikke.

– Etter Ethereum-splitten samlet markedet seg seg om den orginale plattformen, som nå er mer enn ti ganger større en Classic målt i markedsverdi. Min vurdering er at det alltid vil være utfordringer når det kommer oppdateringer som skaper usikkerhet. Det skaper turbulens i et kort tidsperspektiv, men i en lenger tidshorisont er det bare en liten hump på veien fremover.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.