RESULTATERFINANS

Bedre lønnsomhet i Telenor

Motbakke i Norge og Danmark.

Kvartalstallene som konsernsjef Jon Fredrik Baksaas la fram i dag tyder på at utviklingen i Telenor er jevnt over positiv.
Kvartalstallene som konsernsjef Jon Fredrik Baksaas la fram i dag tyder på at utviklingen i Telenor er jevnt over positiv. Bilde: Per Ervland
31. okt. 2013 - 09:19

Telenors tall for tredje kvartal er lagt ut.

Sammenliknet med tredje kvartal i fjor er det en beskjeden økning i omsetning flat. Lønnsomheten øker, og utviklingen i Asia ser ut til å gå rett vei. Det globale tallet på mobilabonnenter er 157 millioner, 5 prosent mer enn for et år siden.

I Norge og Danmark opplever Telenor motgang: Omsetning og driftsresultat er på vei ned, driftsresultatet faller raskere enn omsetningen.

Samlet sett øker omsetningen med 2,8 prosent til 26,0 milliarder kroner. Driftsresultatet før finansposter, avskrivninger og nedskrivninger (Ebitda) er opp 11 prosent til 9,47 milliarder kroner. Telenor sier de kunne ha bokført 502 millioner kroner til på inntektssiden hadde det ikke vært for ugunstig valutautvikling. Nettoresultatet øker likevel med 13 prosent til 6,35 milliarder kroner. Skatteavsetningen er 1,68 milliarder kroner, tilsvarende 26 prosent av nettoresultatet.

Etter skatt og utbetalinger til medeiere i ulike datterselskaper, sitter Telenor igjen med netto 3,92 milliarder kroner, 7 prosent mer enn for et år siden (tallene for tredje kvartal omarbeidet).

Netto rentebærende gjeld er 37,8 milliarder kroner, 32 prosent mer enn for et år siden og 14 prosent mer enn ved årsskiftet.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har denne kommentaren:

– Telenor-konsernets resultater dette kvartalet viser at vi har en sterk virksomhet med solid inntjening og solide marginer. En rekordhøy EBITDA på 9,6 milliarder kroner og en kontantstrømsmargin på 23 prosent viser vår evne til å skape verdier. Tiltak for å fremme omsetningsvekst fortsetter å være en topp prioritet, samtidig som vi gjennomfører effektivitetsforbedringer.

Baksaas ser på internettilgang i Asia utgjør en «enorm fremtidig vekstmulighet»: Bare hver fjerde av selskapets kunder i verdensdelen er på nett. Internett er selskapets største vekstdriver i Thailand og Malaysia. Det er forventninger om noe liknende i Bangladesh, der datterselskapet Grameenphone lanserte 3G-tjenester i sentrale deler av hovedstaden Dhaka tidligere denne måneden.

Motbakke i Norge og Danmark
– Inntektsutviklingen i Norge er svakere enn ventet. For å sikre en sunn avkastning på våre betydelige investeringer er det nødvendig at vi optimaliserer våre datasentriske tilbud ytterligere. Dette vil stimulere til økt etterspørsel etter mobildata, samtidig som vi sikrer nødvendig inntektsvekst. Som en konsekvens av fortsatte markedsutfordringer i Danmark starter vi nå et ambisiøst endringsprogram som skal gå gjennom hele 2014, sier Baksaas.

I Norge omsetter Telenors mobilvirksomhet for 3,48 milliarder kroner. Det er ned 3,3 prosent fra i fjor. Den samlede norske omsetningen er 6,27 milliarder kroner, ned 2,6 prosent. Ebitda er ned 4,4 prosent til 2,8 milliarder kroner, Ebit er ned 9,2 prosent til 2,02 milliarder kroner.

Trøsten er at Norge stadig er mer lønnsom enn snittet i konsernet: Landet bidrar med 31 prosent av Ebitda og med 30 prosent av kontantstrømmen. Telenor omsetter mer i Norge enn i resten av Europa til sammen – 24 prosent av totalen mot 23 prosent – men resten av Europa bidrar med bare 20 prosent av den samlede Ebitda.

I Danmark er mobilomsetningen ned 6,3 prosent til 1,06 milliarder kroner (norske), mens den samlede omsetningen er ned 6,4 prosent til 1,25 milliarder kroner. Ebit er ned 8,2 prosent til 108 millioner kroner.

Mens Telenor øker omsetningen per abonnement i Norge, skjer det motsatte i Danmark.

India
Regnskapet viser 16 prosent mindre omsetning i India enn for et år siden: 729 millioner kroner. Samtidig er det negative driftsresultatet (Ebit), 143 millioner kroner, betydelig mindre enn fjorårets 536 millioner kroner.

Hovedårsaken til fallet i omsetning er at Telenor mistet driftslisenser i India som følge av lisensskandalen (se våre artikler om Telenor i India). Omsetningen i dekningsområdet som datterselskapet Uninor fikk beholde, har økt med 23 prosent. Uninor har 26 millioner abonnenter i tredje kvartal i år, mot 29 millioner i tredje kvartal i fjor. ARPU (gjennomsnittlig inntekt per bruker per måned) er 10 kroner, slik den har vært de siste kvartalene. I Norge skilter Telenor med en ARPU på 266 kroner innen telefoni.

Utsikter
Telenor nedjusterer utsiktene. Baksaas uttrykker dette slik:

– Basert på resultatene for de tre første kvartalene og forventningene for resten av året, reviderer vi våre utsikter for organisk omsetningsvekst til 1 – 2 prosent og driftsmessige investeringer til 13 – 14 prosent av omsetning. Vi opprettholder utsiktene for Ebitda-marginen på rundt 34 prosent.

I en første kommentar – i skrivende stund har tallpresentasjonen så vidt kommet i gang – sier Arctic Securities-analytiker Markus Bjerke at tallene er «ganske anstendige». Han sier aksjen virker noe overvurdert, men anbefaler hold, ikke salg. Han mener nedjusteringen av utsiktene ikke har særlig betydning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.