Debian GNU/Linux regnes blant de viktigste, ikke-kommersielle Linux-distribusjonene. Ikke bare har er det mange som benytter distribusjonen direkte, men den er basis flere titalls andre distribusjoner, inkludert svært populære Ubuntu, i tillegg til blant annet Freespire/Linspire, Knoppix og Xandros.
Det at Debian Project i helgen kunne lansere versjon 4.0 av Debian-distribusjonen, vil dermed få betydning for langt flere enn de rene Debian-brukerne.
I seg selv er Debian GNU/Linux en omfattende distribusjon med støtte for 11 forskjellige prosessorarkitekturer. Nytt er det at Debian kan nå kan installeres til flere av disse arkitekturene fra samme CD/DVD.
Debian GNU/Linux 4.0, som også kalles Etch, leveres i utgangspunktet med GNOME som skrivebordsmiljø, men brukerne skal enkelt kunne erstatte dette med KDE eller Xfce.
Selve installasjonen gjøres via et nyutviklet, grafisk brukergrensesnitt som er blitt oversatt til 58 ulike språk. Blant nyhetene er full støtte for krypterte partisjoner og FHS v.2.3 (Filesystem Hierarchy Standard).
En annen viktig nyhet er Secure APT(Advanced Packaging Tool), en ny versjon av pakkesystemet til Debian som nå tillater verifisering av integriteten til pakker lastet ned fra en speiling. Det er heller ikke lenger slik at oppdaterte pakkeindekser må lastes ned i sin helhet. I stedet vil de lokale indeksene oppdateres ved hjelp av mindre filer som bare inkluderer det som er nytt i forhold til tidligere utgaver.
På programvaresiden inkluderer Debian GNU/Linux 4.0 versjon 2.14 av GNOME, versjon 3.5.5a av KDE og versjon 4.4 av Xfce. Linux-kjernen og GCC henholdsvis har versjonsnumrene 2.6.18 og 4.1.1.
Både versjon 4.4.4 og 5.2.0 av PHP er inkludert, det samme er versjon 2.4.4 og 2.5 av Python. Perl 5.8.8, Apache 2.2.3, MySQL 5.0.32, PostgreSQL 8.1.8 og Samba 3.0.24 er inkludert, det samme er GNUstep desktop 5.2, X.Org 7.1, OpenOffice.org 2.0.4a, GIMP 2.2.13 og Asterisk 1.2.13.
Debian GNU/Linux 4.0 umerkede utgaver av Mozilla-programvaren Firefox 2.0.0.3, Thunderbird 1.5 og Seamonkey 1.0.8, som i stedet kalles henholdsvis Iceweasel, Icedove og Iceape. I tillegg følger det med mer enn 18.000 øvrige programvarepakker.
Oppgradering fra Debian GNU/Linux 3.1, også kjent som Sarge, kan i de fleste tilfeller gjøres automatisk fra aptitude-programmet, uten tvungen nedetid.
Den anbefalte måten å laste ned Debian på er å benytte BitTorrent. Se mer informasjon på prosjektets nedlastingsside.