JUSS OG SAMFUNN

Bedrifter bør innføre e-postarkiver

Professor Jon Bing i rettsinformatikk mener bedrifter bør innføre rutiner for å arkivere e-post nå.

I år vil det bli sendt ut 36 milliarder e-post verden over hver dag, anslår analyseselskapet IDC. Rundt 60 prosent av all forretningsinformasjon befinner seg i e-postsystemer, gjerne i form av vedlegg.

Flere undersøkelser viser at private bedrifter og offentlige virksomheter i utstrakt grad bruker e-post til å diskutere strategi, framforhandle avtaler med kunder, kommunisere med myndigheter, kommentere regnskap eller diskutere personalsaker.

- Dette vil etter hvert tvinge fram behovet for e-postarkiver i bedrifter, sier professor i rettsinformatikk Jon Bing til digi.no.

Nye reguleringer knyttet til bedriftsansvar gir dessuten bedrifter adgang til å overvåke de ansattes e-post og lynmeldinger (MSN).

En e-post er i dag like juridisk bindende som et skriftlig dokument i rettssaker. Problemet er at e-post kan være vanskelig å oppdrive ettersom personer slutter, sletter post eller ikke finner igjen viktig post. Mange kan ha flere tusen e-poster i et personlig arkiv preget av dårlig struktur. Daglig mottar ansatte alt fra 10 til 100 e-postmeldinger.

Både i Enron- og Finance Credit-saken ble e-post brukt som fellende bevis i rettssaker og juridiske tvister.

Bing mener bedrifter ut fra personopplysningsloven bør innføre e-postarkiver. Loven setter krav til internkontroll og rutiner for personopplysninger.

På den annen side sier personvernloven og Datatilsynet at data ikke skal lagres mer enn nødvendig. I dag er det regnskapsloven og faktureringsformålet som styrer lagringsplikten hos teleoperatørene. Når fakturaen er ekspedert, er det ikke lenger nødvendig å spare på opplysninger.

Politi- og påtalemyndigheter på sin side vil være pådrivere for å øke lagringslengden for bevismateriale, mens forbrukermyndighetene må forfølge forbrukerinteressene. Operatørene på sin side vil verne om unødvendige kostnader.

I tillegg vil åndsverksloven sette krav til adgangskontroll og samtykke fra dem som sender og mottar e-post, samtidig som markedsføringslovens paragraf 2 forbyr uanmodede henvendelser, blant annet ved e-post.

I dag har kravet til e-postarkiver kun vært gjeldende for offentlige saksdokumenter og blir styrt av offentlighetsloven som gir enhver rett til innsyn i forvaltningens saksdokumenter. Ifølge arkivforskriften paragraf 3,2 skal all e-post mot offentlig forvaltning regnes som saksopplysning, behandles som et vanlig skriftlig dokument og oppbevares i ettertid i en ubegrenset tid.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

– Det er den enkelte saksbehandler som må ta stilling til hvorvidt e-posten er et saksdokument, sier avdelingsdirektør i Riksarkivet Ivar Fonnes til digi.no.

Jon Bing presiserer at så lenge vi ikke har en lov for papirarkiv, vil det heller ikke være en lov som pålegger bedrifter å innføre system for e-postarkiver.

Markedsansvarlig Ingvild Løvbakke i Storagetek Norge forteller at lagringsselskapet forventer stor etterspørsel på dette området. Foreløpig er ingen arkiveringsløsninger installert i Norge, men lagringsselskapet har allerede begynt å snuse på det europeiske markedet. Blant annet har flere bedrifter i Italia tatt i bruk løsningen.

Blir bedriftene etter hvert pålagt å innføre arkivsystemer blir de åpenbare vinnerne lagringsleverandørene som kan gå gode tider i møte med løsninger og ustyr for å dekke det økte lagringsbehovet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra