BEDRIFTSTEKNOLOGI

Beklager at Linux er «oppblåst»

Det går ut over ytelsen. Linus Torvalds mener utviklingen er uunngåelig.

Linus Torvalds er fornøyd over måten Linux utvikles på, selv om systemet er blitt «kjempestort og oppblåst». (foto: Wikimedia Commons)
Linus Torvalds er fornøyd over måten Linux utvikles på, selv om systemet er blitt «kjempestort og oppblåst». (foto: Wikimedia Commons) Bilde: Wikimedia Commons
22. sep. 2009 - 14:06

Linux-folket er denne uken samlet til konferansen Linuxcon i Portland i delstaten Oregon. Der ble Linux' opphav, Linus Torvalds, intervjuet på scenen av «kernel maintainer» James Bottomley fra Novell.

Ifølge de mest omfattende referatene (se Channel Register og Internetnews.com) svarte Torvalds på et spørsmål fra Bottomley om Linux-kjernen ble oppdatert for raskt og om det gikk ut over stabiliteten. Bottomley trakk fram en intern rapport fra Intel som slår fast at Linux-ytelsen faller rundt 2 prosentpoeng ved hver hovedoppgradering av kjernen, slik at den er redusert med til sammen 12 prosent de siste 10 oppdateringene, og spurte om dette er et problem.

Torvalds svarte slik:

– Vi blåses opp, og ja, det er et problem. Det hadde vært fint om jeg kunne sagt at vi har en plan [for å gjøre noe med det]. Jeg mener, noen ganger virker det litt trist at det overhodet ikke er den strømlinjeformede og hypereffektive kjernen som jeg så for meg for 15 år siden. Kjernen er kjempemessig og oppblåst.

Linus Torvalds er fornøyd over måten Linux utvikles på, selv om systemet er blitt «kjempestort og oppblåst». (foto: Wikimedia Commons) <i>Bilde: Wikimedia Commons</i>
Linus Torvalds er fornøyd over måten Linux utvikles på, selv om systemet er blitt «kjempestort og oppblåst». (foto: Wikimedia Commons) Bilde: Wikimedia Commons

Ifølge PC Pro var kjernen på 176 250 kodelinjer i 1994, da Linux 1.0 ble publisert. Versjon 2.6.40 som kom i juni i år besto av 11 637 173 kodelinjer. En vesentlig faktor er drivere for all verdens maskinvare. Sammenlikningen med Windows – Vista skal omfatte opp mot 50 millioner kodelinjer – er ikke helt rettferdig, siden Linux-kjernen ikke inneholder verken brukergrensesnitt eller alle applikasjonene som Microsoft har gjort til en del av sitt operativsystem.

Torvalds la til at utviklingen sannsynligvis er uunngåelig, men at stabilitet ikke er et problem, siden systemet avluses i omtrent samme takt som det vokser. Alt i alt er han fornøyd med den pågående utviklingen av Linux. Han sa også at jobben hans som forvalter av kjernen faktisk er blitt enklere de siste månedene. Årsaken til det, er at bidragsytere har fulgt hans anvisninger, slik at det går raskere å legge ny kode inn i kjernen.

Noe av det Torvalds har bedt utviklere skjerpe seg på, er forklaringer på hva koden gjør. Han sa at han trenger slike forklaringer for å være sikker på at koden han legger inn svarer til det brukerne vil ha. Nå konstaterer han at jobben hans er blitt så mye lettere at han selv kan komme med egen kode en gang i blant.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.