JUSS OG SAMFUNN

Ber om innspill fra Google-konkurrenter

EU-kommisjonen legger søkegigantens nye innrømmelser ut på høring.

EU-kommisær Joaquín Almunia har mottatt et utvidet forslag fra Google om løsning på antitrustspørsmålene kommisjonen etterforsker mot søkegiganten. Han håper å kunne komme med en formell avgjørelse om et halvt års tid.
EU-kommisær Joaquín Almunia har mottatt et utvidet forslag fra Google om løsning på antitrustspørsmålene kommisjonen etterforsker mot søkegiganten. Han håper å kunne komme med en formell avgjørelse om et halvt års tid. Bilde: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. okt. 2013 - 12:26

EU-kommisjonen har ifølge Wall Street Journal bedt i alt 125 ulike selskaper om å komme med tilbakemeldinger i forbindelse med at Google tidligere i oktober kom med et nytt og, ifølge EU-kommisjonen, forbedret forslag for å få en slutt på antitrust-saken EU-kommisjonen har innledet.

Saken dreier seg om hvorvidt Google bedriver konkurransehemmende virksomhet i selskapets søketjeneste. Selskapet har tidligere kommet med forslag som i liten grad har blitt godt mottatt av selskapets konkurrenter, hvorav flere er blant de samme som har klaget selskapet inn for EU-kommisjonen.

Ifølge The Register er Googles oppdaterte forslag unntatt fra offentligheten, men Wall Street Journal gjengir noen hovedpunkter, som spesielt gjelder søk knyttet til shopping og geografiske søk à la «gule sider».

Opprinnelig foreslo Google at tre resultatsett fra rivaliserende søketjenester skal kunne vises i en boks under Googles egne shopping-resultater, mot betaling gjennom en auksjonsordning. Opprinnelig var minimumsprisen foreslått å være 10 eurocent, men dette skal nå være senket til 3 eurocent.

Google har også endret forslaget slik at relaterte søkestrenger nå kan være mer nøyaktig definer, slik at en netthandelstjeneste for eksempel kan oppgi at den ønsker å bli vist sammen med søk etter spesifikke merker på sportsutstyr, i stedet for kun søk etter sportsutstyr helt generelt. Også søk i adressefeltet til nettleseren og talebaserte søk skal inkluderes, ikke bare søk direkte på Googles søketjeneste. Men endringene vil uansett bare gjelde de ulike, europeiske utgavene av Googles søketjeneste. Den amerikanske, google.com, vil ikke være berørt.

– Målet med forpliktelsen er å vise at rivalene har synlighet på skjermen. Det er ikke opptil oss å bemyndige hva som blir det endelige resultatet av hva brukerne egentlig klikker på, sier talsperson for EU til Wall Street Journal.

Dersom EU-kommisjonen etter den nye høringen bestemmer seg for å godta Googles forslag, vil dette danne grunnlaget for en avtale med fem års varighet. Det vil i så fall bli utnevnt en tillitsperson som skal overvåke at avtalen holdes.

– Vi har gjort betydelige endringer for å komme EU-kommisjonen bekymringer i møte ved betydelig å øke synligheten til rivaliserende tjenester og å adressere andre, spesifikke problemer. Dessverre ser våre konkurrenter ut til å være mindre interesserte i å løse ting enn å vikle oss inn i en uendelig disputt, sier Google-talsmannen Al Verney til Reuters.

Ikke enige

Men de to viktigste kritikerne av Googles virksomhet, lobbygruppene FairSearch og ICOMP, er langt fra enige med Google i at selskapet har gjort endringer av betydning.

– Det ser ikke ut til at noen virkelige endringer av betydning har blitt gjort, sammenlignet med det opprinnelige forslaget, så det er vanskelig å se hvordan den ny pakken skal kunne gi håp om å løse de konkurranseproblemene Mr. Almunia har erklært at må møtes, sier Thomas Vinje, advokat og talsperson for FairSearch Europe, til Reuters. Nevnte Joaquín Almunia er EU-kommisjonens konkurransekommisær.

– Ved første øyekast ser det ikke ut til at Google har tilbudt noe som vil hindre selskapet i systematiske å begunstige sine egne tjenester og manipulere søkeresultater, noe som ble bredt anerkjent som en klar mangel ved det første tilbudet, skriver ICOMP i et blogginnlegg.

Almunia sa i en tale i begynnelsen av oktober at han håper å kunne komme til en formell avgjørelse i saken i løpet av våren 2014. Men dette avhenger at EU-kommisjonen anser det forbedrede forslaget fra Google som tilfredsstillende.

Rettssak?

I motsatt fall vil saken trekke ytterligere i langdrag. Kommisjonen vil da kunne kreve at Googles gjør visse endringer. Google vil kunne svare på disse kravene både skriftlig og under en formell høring. Deretter vil saken høyst sannsynlig ende opp i domstolene, hvor den vil bli holdt gående i mange år før det kommer en endelig dom. Denne dommen kan bli en frifinnelse av Google eller en bot på mange milliarder kroner.

Det er lite trolig at noen av partene ønsker at det skal gå så langt. For Google og EU-kommisjonen vil rettstvisten innebære store kostnader. For Googles konkurrenter innebærer det at heller ikke innrømmelsene Google nå har foreslått, vil bli iverksatt, og at situasjonen vil forbli uendret i mange år framover, inntil den eventuelle dommen faller.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.