På selveste skuddårsdagen gikk Microsofts nettskyplattform Azure i stå. Det var datoen 29. februar som overrumplet systemet.
Selskapet har gransket episoden nærmere, og tilbyr nå kompensasjon til alle kundene som ble rammet.
Windows Azure består av mange deler, deriblant databehandling, lagring, båndbredde, men også overliggende tjenester som databaser og tjenestebuss (kommunikasjon på tvers av applikasjoner og tjenester).
Skuddårsfeilen påvirket både databehandling, tilgangskontroll, tjenestebuss, SQL-portalen og tjenestene for datasynkronisering. Lagring og SQL-databasene ble ikke berørt, ifølge et blogginnlegg der Microsofts direktør for servere og nettsky, Bill Laing, gjør grundig rede for hendelsen.
Innlegget er vel verdt en gjennomlesning. Det å ikke ta høyde for skuddårsdatoen utløste en rekke feil som både stanset virtuelle maskiner, og i andre tilfeller reduserte kapasiteten.
Microsoft erkjenner at utfallet hadde «en betydelig påvirkning» på mange av kundene deres. Skybruddet oppsto natt til onsdag norsk tid ved månedsskiftet og medførte nedetid store deler av dagen. Det ble meldt om feil også dagen etter.
Kompensasjon
Alle kunder på Azures databehandling, tilgangskontroll, tjenestebuss og mellomlagring (cache) gis kompensasjon, uavhengig av om de ble rammet eller ikke.
- På grunn av denne ekstraordinære hendelsen har vi besluttet å godskrive 33 prosent av regningen for disse tjenestene, for hele måneden (eller månedene) det gjelder, uansett om tjenestene ble påvirket eller ikke, skriver Microsoft.
Åpenheten rundt krasjen fra Bill Laing og hans avdeling er forbilledlig, men også høyst nødvendig med tanke på hvilket prestisjeprosjekt Azure er.
Microsoft har satset hele sin framtid på nettskyen og det er investert enorme beløp for å lykkes. 90 prosent av selskapets 40.000 utviklere skal ifølge toppsjef Steve Ballmer nå jobbe med nettskyteknologi.
Les også:
- [08.01.2015] Skuddsekund til besvær
- [02.07.2012] Slått ut av skuddsekund
- [16.03.2012] Har ennå ikke løst epost-krøll
- [01.03.2012] Derfor krasjet Azure
- [29.02.2012] Skybrudd hos Microsoft