KARRIERE

Betaler godt for tips om gode hoder

Hardere kamp om hodene gjør at IBM-sjef Morten Thorkildsen tar i bruk dotcom-knep for å rekruttere.

26. sep. 2006 - 07:37

IT-markedet er så å si støvsuget for arbeidskraft, og det er igjen bonanza-tider i IT-bransjen.

På bare noen få år har pendelen snudd fra store ledighetstall blant IT-folk til kraftig etterspørsel.

Mange IT-selskaper tar alle midler i bruk for å finne de riktige hodene, som kan være alt fra annonsering til bruk av hodejegerselskaper og til private tips gjennom det grå markedet.

Utfordringen for IT-selskapene framover blir nå å prøve å holde på de ansatte med gode ordninger, og ikke minst få tak i de riktige hodene.

IBM Norge-sjef Morten Thorkildsen medgir til digi.no at tips fra ansatte på kandidater gladelig godtjøres med 20 000 kroner.

Dette kan likevel være et rimelig alternativ i forhold til å bruke hodejegerselskaper som fort kan koste et IT-selskap 100 000 kroner.

Det samme gjør det mindre konsulentselskapet Tarantell for å tiltrekke seg folk.

Selv om IBM for bare ett år siden måtte kvitte seg med 150 ansatte gjennom såkalte frivillige ordninger, trenger IT-giganten nå mellom 50 til 70 nye kandidater.

Folkene som måtte gå i fjor var i hovedsak driftspersonell, og ifølge Thorkildsen er det nå helt andre kompetanseområder selskapet søker.

– Vi benytter oss av det vi kaller «referable»-bonus med opptil 3000 dollar til ansatte som gir tips om folk de kjenner og som er på jakt etter nye utfordringer. Dette er gjerne utvalgte stillinger som krever spisskompetanse, forteller Thorkildsen.

Som eksempel nevner han IT-arkitekter, prosjektledere, folk med seniorprofil, Java-kompetanse, SAP-bakgrunn og konsulenter med god forretningsforståelse kombinert med teknisk forståelse.

Også hos IBM merkes det at det er tøffere å holde på folkene, selv om nettopp denne bedriften har vært kjent for lojale ansatte.

Turnoverprosenten i IBM har steget til ni mot åtte prosent i fjor.

Hovedtillitsvalgt Kjell Flagstad i IBM mener derimot at IBM i stedet for å tilby sluttpakker, heller burde ruste opp gammel arbeidskraft og tilby disse etterutdanning i stedet.

– Mange som har fått tilbud om sluttpakke har både hatt 20 til 30 år igjen av sin yrkeskarriere. Disse burde IBM heller ha tilbudt etterutdanning i stedet for å gå igjennom krevende nytilsettinger, sier Flagstad til digi.no.

Thorkildsen forteller at lønninger til konsulenter nå er i ferd med å likestilles med selgernes som tradisjonelt har vært lønnsvinnerne i IT-bransjen.

En konsulentlønn kan variere helt fra 300 000 for nyutdannede, men er ikke utenkelig at kan ende både på en million til halvannen million for gode seniorkonsulenter, bekrefter Thorkildsen på spørsmål fra digi.no.

IBM legger stor vekt på karriereløft, og tilbyr utviklingsprogrammer med faglige sertifiseringer på forskjellige plan, alt etter hva man jobber med i konsernet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.