USAs visejustisminister Lisa Monaco hadde under et virtuelt seminar om cybersikkerhet onsdag et budskap landets næringslivet i landet: Justisdepartementet trenger deres hjelp for bekjempe cyberkriminelle, skriver nyhetsbyrået Reuters.
– Vi kan ikke gjøre dette alene, sa hun.
– Jeg mener det er dårlig for selskaper. Det er dårlig for Amerika, og det skader vår innsats for å opprettholde verdien vi prøver å demonstrere som et land hvis selskaper blir angrepet og ikke samarbeider med justismyndighetene, sa hun.
Monaco uttalte at hun håper å høre mer fra selskaper om hindringer og utfordringer de står overfor når de skal bestemme når og hvordan de skal gå frem for å rapportere cyberangrep til myndighetene.
Hun understreket at de som står frem vil se at myndighetene er fast bestemt på å respondere raskt.
– Vi gjør arrestasjoner. Vi holder folk til ansvar. Vi får penger tilbake, sa hun.
Flere alvorlige angrep
Budskapet kom på et tidspunkt der justisdepartementet har forsterket innsatsen for å bekjempe cybertrusler og løsepengevirus, som det mot Colonial Pipeline i mai som førte til massiv mangel på bensin over østkysten tidligere i år. Colonial Pipeline leverer nesten halvparten all all drivstoff på den amerikanske østkysten. Selskapet betalte 36 millioner kroner i løsepenger.
Justisdepartementet klarte i dette tilfellet å gjenopprette 2,3 millioner dollar (cirka 19 millioner norske kroner) i kryptovaluta som selskapet hadde betalt til angriperne.
Tidligere i år måtte også den amerikanske avdelingen av verdens største kjøttforedlingsselskap JBS Food stenge produksjonen ved flere anlegg etter at selskapets nordamerikanske servere ble angrepet. JBS endte opp med å bite i det sure eplet og betalte 11 millioner dollar – cirka 96 millioner kroner – i løsepenger for å låse opp systemene.
Offensiv mot løsepengevirus
Biden-administrasjonen tok nylig til orde for en bred allianse som for alvor skal få has på utpressingsvirus.
Alliansen skal ha fått det talende navnet Counter-Ransomware Initiative, og skal bli en del av dialogen som allerede er på plass med Russland, NATO og G7-landene. Akkurat hvilke land som skal med i alliansen er imidlertid ikke klart.
Initiativet kommer etter en lengre periode med svært alvorlige og kostbare angrep fra løsepengevirus, blant annet mot kritisk infrastruktur.
IT-spesialist dømt: Brukte firmakortet til privat millionforbruk