Bill Gates avslutter i dag det som ser ut til å ha vært et vellykket todagers besøk i den kinesiske hovedstaden Beijing. Gates har blant annet hatt samtaler med den kinesiske presidenten Jiang Zemin.
Gates underskrev en avtale med den kinesiske regjeringen, nærmere bestemt China Information Technology Security Certification Center, om deltakelse i Microsofts Government Security Program (GSP) som gir innsyn i kildekoden til Windows. Dette skulle motvirke myndighetenes erklærte forkjærlighet for Linux og åpen kildekode, av frykt for bakdører som kan lekke fortrolig og følsom informasjon. Hittil har også Taiwan og Russland blitt med på GSP.
Ifølge byråmeldinger var hovedhensikten med besøket å tegne avtaler med nye store partnere i Kina, særlig innen bank og telekom. Gates fulgte opp et besøk fra Microsofts toppsjef Steve Ballmer i juni i fjor, der selskapet forpliktet seg til å investere 750 millioner dollar i Kina (over fem milliarder kroner) over en treårs periode.
- Les også:
- Microsoft satser milliarder på Kina (28.06.2002)
Gates avsluttet forhandlingene om en avtale med den kinesiske banken for industri og handel (Industrial and Commercial Bank of China) om å lage et sikkerhetssystem for nettbanktjenester. Banken er den største kapitalutlåneren i Kina.
Gates skrev også under på en intensjonsavtale med Kinas nest største mobiloperatør China Unicom. Hensikten er å bygge et strategisk partnerskap.
Microsoft erklærte at det har satt av 2,2 millioner dollar over fem år til å bygge et laboratorium i Beijing. Laboratoriet er en del av en samarbeidsavtale med byens myndigheter, der Microsoft skal bidra til opplæring og kontrakter til lokale utviklingsfirmaer. Hensikten med laboratoriet er å tilby fasiliteter der lokale krefter kan få testet kvalitet og kompatibilitet til egenproduserte varer.
Avtalene innebærer ikke at Gates har vunnet Kina over på sin side. 24. februar kunngjorde for eksempel de samme bymyndighetene i Beijing at de har opprettet et senter for Linux-løsninger i samarbeid med IBM - "China-IBM Linux Solution Cooperation Center". Det er uklart hva slags forhold det blir i dette senteret mellom IBMs globalt foretrukne Linux-partner Red Hat, og den kinesiske Linux-distributøren Red Flag Linux.