UTVIKLING

Bing blir plattform

Åpner seg for utviklere.

Bing er langt mer enn bare en søkeindeks. "Den virkelige verden" i form av kartutsnitt og ganske imponerende 3D-kart, talesøk og automatisk oversettelse er noe av det som nå skal bli tilgjengelig for bruk av tredjeparts utviklere.
Bing er langt mer enn bare en søkeindeks. "Den virkelige verden" i form av kartutsnitt og ganske imponerende 3D-kart, talesøk og automatisk oversettelse er noe av det som nå skal bli tilgjengelig for bruk av tredjeparts utviklere. Bilde: Marius Jørgenrud
27. juni 2013 - 13:32

SAN FRANCISCO (digi.no): Under Build-konferansen denne uken kunngjør Microsoft at de åpner opp Bing som plattform for tredjeparts utviklere.

Egne programmeringsgrensesnitt (API-er) har søkemotoren strengt tatt fra før, men nå blir det mulig å innlemme funksjonaliteten på en helt annen måte, direkte i egne applikasjoner.

Bing-direktør Gurdeep Singh Pall eksemplifiserte dette med en reiseapp kalt «road trip companion» de har laget for å vise hva som er mulig.

– Det er ikke kunngjort ennå, men kan dere holde på en hemmelighet? Windows 8.1 kart kommer med 3D-visualisering av byer, røper han fra scenen.

Gurdeep Singh Pall er Microsofts direktør for Bing. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Gurdeep Singh Pall er Microsofts direktør for Bing. Bilde: Marius Jørgenrud

Singh Pall viste frem noen svært detaljerte 3D-kart i fugleperspektiv, inkludert modellerte bygninger av den spanske byen Valencia, som på storskjermen ikke så ut til å stå tilbake for noe vi tidligere har sett fra andre aktører, inkludert Google.

CNet har lagt ut et videoklipp fra demonstrasjonen som viser dette.

Kartene lot seg også animerte, i den forstand at du kan «sveve» rundt over byen. Opplevelsen inkluderer også høytlesning av reisetips med hotellforslag og forslag til turistmål, talesøk. Funksjonene du nå lett skal kunne bygge inn i applikasjoner inkluderer blant annet også automatisk oversettelse mellom ulike språk, samt OCR-skanning av tekst.

Øyne, ører og munn

Appen til Gurdeep stanser brått ved en bygning. Denne kunne utforskes videre gjennom et informasjonsark, som blant annet forklarte hvem som er arkitekten, med anledning til å fordype seg i andre bygninger vedkommende har tegnet.

Klikk. «Legg dette til kalenderen min» for reiseruten i Valencia, demonstrerer han deretter gjennom en talekommando på mobilen. På samme måte skal du kunne få opp restaurantforslag. Igjen, dette er funksjonalitet som fritt kan innlemmes i tredjeparts apper gjennom noen enkle kall.

– Dette er bare en liten forsmak på hva dette kan brukes til. I tiden fremover venter jeg at apper kommer til å ha øyne, ører og munner, sier Bing-direktøren.

Søketeknologien fra Bing kommer til anvendelse også i Windows Store, gjennom anbefaling av apper basert på brukernes smak og historikk, blir det forklart under Build-konferansen.

De har åpnet en egen utviklerportal som redegjør nærmere for Bing-API-ene med dokumentasjon og eksempelkode.

Børge Hansen venter fortsatt spent på Bing-lansering i Norge. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Børge Hansen venter fortsatt spent på Bing-lansering i Norge. Bilde: Per Ervland

Hva med Norge?

Microsoft har tapt mye penger på Bing, men søkemotoren er i ferd med å sikre seg et solid grep i USA, der det også reklames stort for tjenesten på nasjonal tv med kampanjen «Bing it on».

De har rett og slett knepet markedsandeler fra Google og de andre, og skryter av å ha vunnet mange blindtester. Den siste seieren Bing dro i land var da de nylig ble valgt av Apple som leverandør av nettsøk i iPhones talefunksjon Siri.

– Bing vokser stadig og har nå 17,4 prosent markedsandel i USA, hevder Gurdeep Singh Pall.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Selv om Bing ble lansert allerede i juni 2009, er det fortsatt svært lite av nyhetene å finne i den norske utgaven. Men vi kan velge å bruke den amerikanske ved å endre land oppe i høyre hjørne av tjenesten.

Alle API-ene til Bing er likevel åpne for alle utviklere å integrere i applikasjoner uavhengig av land, får digi.no oppgitt av Microsoft Norge.

– Vi har ikke fått noe offisiell informasjon enda om Bing-tjenestene (innholdet) – så jeg vet ikke spesifikt når og eventuelt hvilke Bing-tjenester som kommer hit til lands, forklarer teknologidirektør Børge Hansen.

– Derfor gleder vi oss til når Bing kommer til Norge, slik at vi får komplettert med en brikke til i vår «Device and Services»-strategi, sier Hansen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.