Norges største bitcoinselskap Kryptovault produserer for millioner i uka på Follum, men risikerer å måtte stenge på grunn av støy og mangel på brukstillatelse.
Kryptovault utvinner enorme mengder bitcoin flere steder i Norge for store asiatiske teknologiselskaper og har til sammen en ordrebok verdt rundt én milliard kroner, ifølge DN.
Bitcoin for millioner
I Norske Skogs gamle papirfabrikklokaler på Follum produserer selskapets innleide datamaskiner nå bitcoin for et japansk selskap for flere millioner kroner i uka, men ifølge kommunen skjer det uten brukstillatelse.
Det var lokalavisen Ringerikes Blad som omtalte saken først.
Utvinning av kryptovaluta krever mye energi, mye strøm, og datamaskinene går varme og må kjøles ned. Da må det store vifter til for å kjøle ned anleggene, og de bråker.
24/7/365
Etter klager fra naboer på støy er kommunen blitt klar over at det drives på anlegget uten brukstillatelse.
– Lyden fra fabrikken er der 24 timer i døgnet 365 dager i året. Sommeren vår er ødelagt, sier Trond Gulestø til DN. Han er nærmeste nabo til fabrikken.
Flere naboer klager. Eirin Brudvik bor også i nærheten av fabrikken, og er redd for at de ikke kan selge huset i fremtiden på grunn av den konstante støyen fra utvinningen.
Flyttet ut
Naboene har flyttet ut av soverommene sine, og holdt vinduene lukket hele den brennhete sommeren.
Avdelingsleder Arne Hellum i byggesak i Ringerike kommune sier til DN at det kan bli aktuelt å stanse Kryptovaults virksomhet inntil det blir søkt om brukstillatelse, som Kryptovault skal ha opplyst at de vil søke om i neste uke.
Kryptovault-sjef Stig Myrseth opplyser at selskapet ble fortalt at alle tillatelser var i orden ved overtakelsen av anlegget i mars.
De ble først klar over mangelen etter at maskinene var i drift. Selskapet skal ha investert massivt i støyreduserende tiltak, og de regner med å få støyen ned til under 45 desibel innen 20. august.
På nærværende tidspunkt ligger lyden fra på fabrikken på rundt 60 desibel – noe som tilsvarer å overhøre en normal samtale på rundt én meters avstand, ifølge DN.
digi.no skrev først at fabrikken skulle under 40 desibel– det stemmer ikke. Ambisjonen er å komme under 45 desibel.