De fleste av oss har opplevd å miste noe av verdi.
En PC, mobiltelefon eller lommebok full av kort og minneverdige bilder.
Det var også utgangspunktet til forretningsideen til bck2me.
Ved hjelp av en QR-kode som klistres på verdisakene dine skal det nå bli mulig å få igjen en mistet gjenstand.
– Hvis man merker for eksempel nøklene sine med et klistremerke vil man som eier få beskjed umiddelbart når noen finner dem og skanner QR-koden. Alt skjer anonymt, og finneren får ingen informasjon om eier før eier selv tar kontakt med vedkommende som har funnet gjenstanden, sier gründer Bjørn Horgen til digi.no.
Tar personvern alvorlig
Kort fortalt. Når finner skanner QR-koden får de mulighet til å sende en sms til bck2me sin server. Deretter går en ny sms ut til eieren av gjenstanden. Vedkommende får da mulighet til å ta kontakt med den som har funnet verdigjenstanden.
– Vi tar personvernet til folk veldig alvorlig, og følgelig blir ingen personlige data lagret i QR-koden. Det er bare systemet sentralt hos oss som kjenner de personlige detaljene, sier medgründer Knut Lilloe Salvesen.
Systemet er designet av de to - som begge har bakgrunn som dataingeniører. De har tegnet modeller og flowcharts for å komme i mål.
For mye tull i Kina
Kodingen stod de derimot ikke for selv.
– Vi prøvde å få systemet utviklet i Kina. Det var bare tull og rot, og det gikk ikke så bra. Så flyttet vi utviklingen til Kiev, men det var vanskelig å kommunisere. De antok ting, og istedenfor å spørre gjorde de heller som de selv lystet. Så da gikk vi til Integrasjonssystemer i Horten for å få den tekniske løsningen ferdigstilt. De står også for driftingen av det skalerbare skybaserte servermiljøet, forklarer de to.
På hittegodskontoret til Oslo lufthavn får de inn rundt 4 000 gjenstander i måneden. Det går i nettbrett, mobiltelefoner, bærbare pc-er og lommebøker.
- Gammelt nytt: For det flyter over av gjenglemte dingser på Gardermoen
Hittegodsen fikk inn fem brett på én dag
Bare 30 prosent blir returnert tilbake til eierne.
– Bare på mandag fikk vi innlevert fem hvite iPad. Alt blir registret og lagret, før det aksjoners bort på politiauksjon etter tre måneder. En løsning som dette ville nok allikevel ikke ha hatt så stor verdi for hittegodskontoret til Oslo lufthavn da vi ikke jobber med å returnere gjenstandene som blir funnet, sier teamleder for hittegodskontroet, May Rita Dahl, ved Oslo Lufthavn til digi.no.
Men hun er helt sikker på at folk fortsatt tror at ærlighet varer lengst.
– Vi har fått innlevert femtilapper som har blitt mistet på gulvet i avgangshallen. Både besøkende og de som jobber på flyplassen er svært flinke til å levere inn ting som blir funnet. Sånn tror jeg det er generelt også, konstaterer hun.
Gründerene er helt avhengige av at folk er ærlige for at systemet deres skal fungere.
– Det ble gjort en spørreundersøkelse med 960 mennesker der åtte av ti sa at de vil skanne koden og returnert gjenstanden til eieren om de fant den på gata. Så vi har stor tro på at folk er ærlige, og at systemet derfor vil ha en verdi, sier gründerne.
IKT-Norge skal teste løsningen
IKT-Norge har planer om å teste ut løsningen internt.
– Vi har stor tro på dette systemet. Det er sikkert og smart. Det krever selvfølgelig at folk skanner QR-koden, men flere og flere mennesker har et forhold til QR-koder i dag enn bare for noen få år siden, sier spesialrådgiver Per Morten Hoff i IKT-Norge til digi.no.
Interesseorganisasjonen har tidligere valgt å tagge verdigjenstandene sine, men løsningene de da benyttet fungerte ikke godt nok.
– Dette er et system som fungerer i nåtid. Jeg er sikker på at det kan være med å bidra til å minimere tap både på arbeidsplasser og hos forbrukerne, konstaterer han.