BEDRIFTSTEKNOLOGI

Blind mann tok Datakortet

Geir Ålien fra Oslo er den første blinde i verden* som har bestått alle modulene i Datakortet, gjennom et prøveprosjekt organisert av MediaLT

14. nov. 2001 - 14:17

Geir Ålien har fått individuell opplæring hos den lille bedriften MediaLT, og har måttet finne seg i å være "prøveklut".

- Vi har prøvet og feilet litt, men på denne måten har nok både Geir og vi lært en hel del. En av de tingene som har blitt klart etter opplæringen er at PowerPoint (presentasjonsverktøyet) er brukbart også for blinde. Dette var vi nokså spente på, forteller Morten Tollefsen, daglig leder i MediaLT.

Geir Ålien.
Geir Ålien.

Han legger til at det for MediaLT er viktig å få flere elever. Både rent økonomisk, men også fordi selskapets mål er å hjelpe blinde og svaksynte ut i arbeidslivet.

Geir Ålien har vært blind helt siden han ble født, og lærte blindeskrift som barn. Når han bruker PC kan han lese det meste ved hjelp av en leselist nederst på tastaturet, men må også bruke lyd innimellom. Han forteller at han da får en del ekstra informasjon om for eksempel layout , skrifttyper og skriftstørrelser ved redigering av word-dokumenter. Han har en boks som konverterer tekst til norsk tale.

Selv om han påstår at han ikke liker hurtigtaster, er de nesten uunnværlige for blinde databrukere. For å få opp "favoritter" kan man for eksempel taste Alt -A.

Geir tok nylig alle syv modulene i Datakortet, som er en standard opplæring for brukere.

- Det er nok en større utfordring for meg å ta et sånt sertifikat, sier han beskjedent. - Men det er mange triks å lære i Windows eller i spesialprogrammet jeg bruker.

Spesialprogrammet er en skjermleser kalt Jaws. Brukere av programmet kan også få opp en alfabetisk liste over alle linker som er på en internettside, og man kan søke i denne.

Spesialproduktene fungerer best på Microsoft sine produkter og nettlesere, men det er ikke Microsoft som har utviklet dem.

- Windows hadde aldri blitt skapt hvis man skulle tenkt på de blinde. Det har ikke vært noen forbedring i det hele tatt. Men vi bruker det likevel - for å henge med - fordi alle andre bruker det. Ikonene de seende trykker på er snarveier, og blinde må lære seg å bruke hurtigtaster i stedet for. Spesialprogrammet erstatter ikoner med tekster.

Blinde bruker aldri mus og skjerm. - Og da må vi ha noe annet i stedet. Ellers ville vi vært helt fortapt, sier han.

Ålien har brukt mye PC, både privat og på jobb, men det er ikke mer enn et år siden han fikk sin første hjemme-PC. Hjelpemiddelapparatet for blinde er ikke like moderne bestandig. Datakortet begynte han på i april. Han sier han ikke kunne så mye før det.

En ting han er spesielt glad for å ha tilgang til, er e-post.

- Mail er veldig greit. Jeg elsker mail. Da kan jeg besvare brevene mine selv, sende dem selv, jeg kan til og med lese brevene mine selv. Hvis jeg får et vanlig brev i posten må noen andre lese det høyt for meg, og så trenger jeg hjelp til å skrive på konvolutten.

Et tastatur for blinde består, i tillegg til det tradisjonelle tastaturet, av 80 tegn. Ved siden av alle de 80 tegnene er det en liten tast som fungerer som venstre musetast. Når man ser noe interessant, kan man klikke på denne tasten for å lese mer. Blindeskrift består av seks punkter, men på data består den av åtte. De to siste punktene brukes til å legge inn mer informasjon. For eksempel kan man se hvilke ord som er linker fordi disse blir uthevet med en strek under.


Å treffe riktig bokstav på tastaturet, synes ikke Geir er noe problem. Men å bruke datamaskinen og nett-tilgangen riktig med alle mulighetene det gir, krever en god del trening. - Det er ikke så enkelt, og vi må se begrensningene også, sier Ålien.

Han synes det er bra at blinde kan ta Datakortet, men sier det kan være både vanskelig og unødvendig for mange. Selv har han tatt sertifikatet fordi han ønsker å drive med tilrettelegging av IT for blinde i fremtiden.

Han har et firma, Datahjelpen, som foreløpig er på tankestadiet. Han har lyst til å gjøre ting han synes er meningsfylt, der han kan hjelpe andre blinde med data. Han ønsker å gi råd og opplæring både til blinde eller svaksynte, og til bedrifter som har blinde eller svaksynte ansatte. Målet for Geir er å komme ut i ny jobb, og han mener Datakortet gir ham et greit grunnlag for å kunne jobbe videre med det han har mest lyst til.

MediaLT har brukt Geir som en slags forsøkskanin i prosessen med å tilrettelegge Datakortet for blinde. (les: Datakort for blinde og svaksynte). I løpet av dette året skal selskapet ha et komplett sett av elektroniske lærebøker med innlest tale og skrift som man kan lese med leselist til hver av de syv modulene i Datakortet.

Nå har Ålien som mål å lære mer om tre emner. For det første vil han ha mer teknisk kunnskap, slik at han kan håndtere installasjoner, reparasjoner og drift.

- Det å sette opp en PC for en blind eller svaksynt person krever spesialkompetanse. Mange blinde sitter med dyrt utstyr som de ikke klarer å bruke fordi det ikke er satt opp riktig, forteller han.

Det andre han vil lære seg er å lage hjemmesider. - Jeg må kunne programmere det, og kunne gi råd om hvordan en hjemmeside bør programmeres for å tilpasses funksjonshemmede.

Og til sist vil han lære mer om lydbruk. - Lyd er viktigfor blinde, og jeg tror dette kommer mer og mer. Jeg vil vite hvordan man legger inn lydopptak på en hjemmeside eller hvordan man kan lage og redigere en reportasje ved bruk av lydfiler. Blinde vil kunne gjøre mye hvis de bare lærer å bruke riktig utstyr, mener Geir.

Det han syntes var vanskeligst da han tok Datakortet var tidspresset under eksamen. - Alle moduler må gjøres innen én time, sier han og innrømmer at hans styrke - som blind - ikke akkurat ligger i å gjøre ting raskt.

Han forteller også at terskelen for en synshemmet ved bruk av data er mye høyere enn for en seende. Samtidig er det mye man kan gjøre for å motivere til riktig bruk. Blant annet nedlasting av musikk.

- De fleste blinde mister synet i voksen alder, og å lære en ny hverdag kan være vanskelig. Da kan det være en oppmuntring å treffe andre som er i samme situasjon.

Ifølge Ålien er tradisjonelle blindeyrker på vei ut.

- Det er på tide å utvikle nye arbeidsoppgaver for blinde, sier han og nevner telefonarbeid, callsenter-virksomhet og support som eksempler på nye blindeyrker. Han understreker igjen at systemene må tilrettelegges.

Og det er denne tilretteleggingen han nå vil lære mer om for å kunne gi råd og veiledning til andre blinde som ønsker nye muligheter med datamaskinen.

----------------
* digi.no er i etterkant blitt gjort oppmerksom på at det er to blinde svensker som også har tatt dette sertifikatet. Påstanden om at nordmannen er verdens første ble gjengitt i en pressemelding fra Datakortet. digi.no beklager feilen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra