I slutten av januar forduftet den ellers hypete startupen Benebit tilsynelatende ut i løse lufta. Gründerne tok med seg et sted mellom 2,7 og 4 millioner dollar i kryptopenger – et beløp som selskapet hadde klart å få crowdfundet gjennom en såkalt Initial Coin Offering (ICO).
Benebit – som angivelig skulle tilby en kryptovaluta for loyalty-programmer – hadde ellers sikret seg positive anmeldelser fra sider som rater ICO-er, vært aktiv på Twitter i ett år, og samlet seg 9000 følgere på en Telegram-kanal.
Alt var såre vel, inntil det ble oppdaget at portrettene av de ansatte i bedriften i virkeligheten var ansatte på en britisk skole for gutter.
Benebit er bare ett av mange eksempler på krypto-prosjekter og ICO-er som i beste fall ikke leverer det produkt de lover, og i verste fall rir på blockchain-hypen og bruker fengende rapporter til å svindle penger fra ivrige investorer.
Mengden av tvilsomme prosjekter er nå så massiv at krypto-kritikere ikke klarer å følge med, forteller blockchain-konsulent Simon Ousager.
– Bitcoin-miljøet og blockchain-miljøet – i hvert fall de som har vært aktiv i lengre tid – er generelt ganske kritiske. I og med at det har vært så mange av disse svindeloppleggene, scams, ICO-er og blockchains som har lovet mye og levert lite, kan disse erfarne og svært kompetente kritikerne bruke veldig mye tid på å avsløre svindlere, innleder han.
– Det er det også noen som har gjort i mange år, men de er ganske enkelt i ferd med å gå lei. De har verken kapasitet eller insitament til å fortsette.
Shitcoins
Simon Ousager har i flere år jobbet som blockchain-konsulent, og dermed er han bedre stilt enn de fleste når det gjelder å skille snørr og barter i kryptoland.
Men det er vanskelig for ham å se noen fordeler ved å nevne prosjekter ved navn i en artikkel som denne, selv om de er svindelopplegg, har et inkompetent team bak seg eller har teknisk urealistiske ambisjoner.
– Jeg oppnår egentlig bare å bli uvenner med en masse mer eller mindre fanatiske krypto-fans, som ofte sidestiller en coins eller blockchains markedsverdi – som ofte er manipulert – med faktisk teknologisk innovasjon. Hvorfor skulle jeg være interessert i det? spør han retorisk, og fortsetter:
– Jeg er så heldig at jeg jobber med å analysere blockchain-systemer profesjonelt, og synes at kryptovaluta og desentralisert teknologi er det absolutt mest spennende som jeg noensinne har studert. Men jeg må også innrømme at jeg ikke har lyst til å bruke timevis på Facebook eller Twitter med å diskutere med folk som har investert i en håndfull ulike shitcoins, tjent godt på det og nå mener at de er tekniske eksperter i desentrale systemer som kan legge til rette for smarte kontrakter, valutaer eller token-utgivelser.
– Det er man selvfølgelig velkommen til å avskrive som arroganse fra min side, men det er min erfaring at dette er innfallsvinkelen til veldig mange domene-eksperter – inklusiv dem som både er mer begavede og mindre arrogante enn jeg selv er.
Den siste prosenten
Problemet er ikke at det ikke finnes gode prosjekter blant de mange dårlige, men snarere å identifisere dem, anser Simon Ousager.
– Overraskende nok kan alle ganske raskt bli enige om at 99 prosent av alle ICO-er og coins er bare søppel. Det er nok den mest ukontroversielle holdningen i Kryptoland for øyeblikket, sier han, og fortsetter:
– Til gjengjeld er det ganske få som kan bli enige om hvilke prosjekter som deretter tilhører den siste prosenten. Og de som har evnene og erfaringen til å identifisere dem, har verken lyst, tid eller insitament til å diskutere dem i detalj.
ICO-er har i løpet av de siste månedene fått oppmerksomhet fra myndigheter som USAs Securities and Exchange Commission (SEC). I desember satte SEC en stopper for PlexCoin, som lovte investorer en avkastning på 1354 prosent, og brukte falske finans-eksperter til å støtte opp om finanskampanjen sin.
I november kalte det danske Finanstilsynet investeringer i ICO-er for høyrisikoinvesteringer, og advarte samtidig mot svindel:
«Det har i flere tilfeller vist seg at opplysningene i rapporter som har vært vedlagt en ICO, ikke var korrekte. Personer har altså offentliggjort utførlige rapporter for å utnytte oppmerksomheten og investeringsvilligheten forbundet med ICO-er, men uten noen som helst intensjon om å realisere den forretningsplanen som er beskrevet i rapporten,» skrev tilsynet i en orientering.
Trykker sine egne penger
Svindeloppleggene rangerer hele veien fra massive ICO-er som PlexCoin og Benebit til krypto-områdets svar på Nigeria-brev – Twitter-profiler som lover 1 gratis bitcoin til alle som sender dem 0,02 bitcoin først, og for eksempel utgir seg for å være Vitalik Buterin; grunnleggeren av Ethereum.
Alt går ut over nykommerne.
– Helt personlig synes jeg at det mest ergerlige ved markedet/domenet akkurat nå er at svindlerne og de teknisk inkompetente helt bokstavelig talt trykker sine egne penger og selger dem til nykommerne og håpefulle investorer, sier Simon Ousager.
– Disse investorene er naturligvis kommet for å bli rike, men mange er også her fordi de støtter og tror på verdiene og mulighetene som forkjemperne for blockchain har lovet dem.
– Jeg synes vi skylder de nye som dukker opp – motivert av håpet om systemiske forandringer og nye, åpne, demokratiske plattformer – å være ærlige, og innrømme at teknologien langt fra er moden nok til å kunne levere hva som har blitt lovet. Det er fremdeles veldig mye som må kodes, kritiseres og deretter kodes om før vi bare er halvveis til målet.
Les også: Dansk-amerikansk algoritme spotter mistenkelige bitcoin-transaksjoner (version2.dk)
Artikkelen er levert av Version2.dk