Tidligere presidentkandidat Bob Dole har vært kjent som motstander av antitrustlovene, med den begrunnelsen at de hindrer store og kreative selskaper fra å realisere sitt potensial, og i stedet favoriserer ikke konkurransedyktige enheter. Normalt ville et slikt standpunkt innebære å forsvare Microsoft mot innblanding fra myndighetene, altså et tradisjonelt republikanersyn.
I juni 1995 kritiserte Dole justisdepartementet fordi det hadde innledet etterforskning mot Microsoft på mistanken om at Microsoft Network kunne være et brudd på antitrustlovene. Men 24. november i fjor skrev Dole en helomvendende kommentar i Los Angeles Times under tittelen "Microsoft må rette seg etter loven". Her heter det blant annet:
- Jeg har alltid vært motstander av uhensiktsmessig offentlig innblanding i markedet. Men jeg mener justisdepartementet gjør rett i å handle raskt for å få Microsoft til å rette seg etter loven.
I januar i år ble det kjent at Dole, som siden han tapte presidentvalget høsten 1996 hadde virket som frilans industrirådgiver, har latt seg hyre av Netscape til å bygge en solid anti-Microsoft-koalisjon.
Mandag 20. april holdt Dole en pressekonferanse for å presentere ProComp eller Project to Promote Competition and Innovation in the Digital Age (Prosjekt for å fremme konkurranse og fornyelse i den digitale epoken). Ved hans side sto en annen mann som har skiftet yrke etter et sviende politisk nederlag, Robert Bork, ulykkelig nominert kandidat til USAs høyesterett. Bork bekreftet at også han står på Netscapes lønningsliste.
De mest framtredende bedriftene bak ProComp, ifølge Wired, er Netscape, Oracle, Sun og American Airlines (!). Ifølge Boston Globe er også Knight Ridder New Media, Air Transport Association og American Society of Travel Agents med. Ifølge Reuters var pressekonferansen sponset av den amerikanske foreningen av programvarehus der også Microsoft er med, Software Publishers Association.
ProComp står fram som en bred koalisjon av selskaper innen programvare, nyhetsformidling og reiseliv, og gjenspeiler frykten for Microsofts samlede engasjement på disse feltene.
Verken Bork eller Dole er kjent som spesielt datakyndige. Bork sa på pressekonferansen at kona hans er ute på Internett en gang i blant, og at han regner med teknologitips fra henne. Dole fikk et rykte som teknonaut da han på tv i presidentvalgkampen ikke greide å finne fram til sitt eget nettsted.
Borks engasjement i ProComp beskrives som oppsiktsvekkende. Noe av årsaken til at han ikke ble utnevnt til høysterettsdommer i 1987, var hans mange kontroversielle synspunkter, blant dem hans syn at mange antitrust-søksmål er uberettigede. Dette synet er emnet for hans bok fra 1978, The Antitrust Paradox: A Policy at War with Itself (Antitrust-paradokset: En politikk i strid med seg selv). Bork har vært oppfattet som lederen for "Chicago-skolen" innen antitrust-tankegang, kjennetegnet ved en svært skeptisk holdning til offentlig markedsinnblanding.
Bork sa på pressekonferansen at han holder seg nøyaktig til det prinsippet han beskrev i boka si, at bedrifter må ha anledning til å hindre konkurranse fra andre, så lenge disse tiltakene samtidig er avgjort fordelaktige for forbrukerne. Microsofts handlinger svikter på dette avgjørende punktet, siden de konkurransehemmende tiltakene ikke gir særlige fordeler til forbrukerne. Han mener Microsoft må angripes med større tyngde og på mer alvorlige saker enn det justisdepartementet driver med i øyeblikket, og han oppfordret departementet til å legge opp et nytt søksmål mot selskapet.
Etter pressekonferansen snakket Reuters med Microsoft-talsperson Mark Murray som sa at når Bork får satt seg inn i sakens fakta, vil han helt sikkert si seg enig i at Microsoft ikke har brutt loven på noe punkt.
En fullstendig avskrift av pressekonferansen er tilgjengelig på Internett, se referansen til høyre i denne artikkelen. Jeg har ikke greid å spore opp noe eget ProComp-nettsted.