JUSS OG SAMFUNN

- Bør legge til rette for delingskultur

Når det offentlige finansierer kunnskap og kultur, så er det viktig at den forblir fri, mener Gisle Hannemyr.

- Rettighetshavere er en hemsko, og vi må slutte å bruke musikk gjennom dem hvis ikke holdningen deres endres, mener medieutvikler Eirik Solheim i NRK.
- Rettighetshavere er en hemsko, og vi må slutte å bruke musikk gjennom dem hvis ikke holdningen deres endres, mener medieutvikler Eirik Solheim i NRK.
10. okt. 2008 - 20:56

Fornyingsminister Heidi Grande Røys holder årlig rundt fire møter i eNorge-forum, som er statsrådens rådgivende organ for IT-politiske spørsmål.

Statsråden får i dette forumet innspill fra en rekke representanter for IT-bransjens største virksomheter og ulike interesseorganisasjoner.

På dagens møte holdt Eirik Solheim fra teknologibloggen NRKbeta et innlegg om delingskultur på det sosiale nettet.

- NRK skal informere, underholde og opplyse. Men vi må også ha deltakelse gjennom deling og valgfrihet. Det er positivt at man kan gjøre ting sammen med publikum, sa Solheim, som er medieutvikler i statskanalen.

NRKbeta betegner seg som NRKs sandkasse for teknologi og nye medier, og er kjent for å skrive om - og selv plukke opp teknologitrender tidlig. Teknologibloggen NRKbeta opplever stor tilstrømming av frivillig hjelp når de går ut og spør om innspill fra leserne.

- Det er helt fantastisk hva folk kommer tilbake med hvis de bare får muligheten. Veldig ofte får vi masse hjelp. Tjenester vi tidligere måtte betale tusenvis av kroner for i form av fokusgrupper får vi nå gratis av leserne våre, sa Solheim.

NRK lager innhold som er lisensfinansiert av det norske folk, og det er derfor naturlig at innholdet deres blir tilgjengeliggjort på internett gratis. Men det er ikke så enkelt som man skulle tro. Solheim fortalte at det store problemet skyldes én ting. Rettigheter.

NRK har eksperimentert med å legge ut innhold på nettet, men stadig støter de på ulike hindringer. Blant annet opplever de at rettighetsorganisasjonen for musikk, TONO, har en gammeldags tankegang.

- Dessverre skjønner ikke rettighetshavere hvordan nettet fungerer, de sier kanskje at vi kan få tillatelse til å dele ut et program som inneholder musikk som de har rettigheten til i et halvt år. Men det holder ikke. Innholdet må få lov til å ligge ute til evig tid, sier Solheim.

- Rettighetshavere er ofte en hemsko, og vi må slutte å bruke musikk gjennom dem hvis ikke holdningen deres endres, mener han.

Grunnen er at de ikke får lov til å dele produksjonene slik de ønsker. En løsning kan ifølge Solheim være å ta i bruk Creative Commons-lisenser og si "vær så god" - hvis det ikke er kommersielt skal du få lov lov til å bruke innholdet videre.

Men Solheim legger raskt til at dette ikke er offisielle planer sanksjonert av NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas.

Gisle Hannemyr fra Universitetet i Oslo.
Gisle Hannemyr fra Universitetet i Oslo.

Rettighetsproblematikk

Gisle Hannemyr fra Universitetet i Oslo understreker at TONO trolig har åndsverksloven på sin side når de sier at dette ikke er tillatt. Men nå finnes det alternativer. Blant annet eksistererer det en økende mengde filer på nettet som er gjort tilgjengelig under ulike åpne lisenser.

Hannemyr har stått i spissen for den faglige prosessen med å oversette lisensieringsavtalen Creative Commons til norsk. Avtalene har til å hensikt å gi innehavere av opphavsrett muligheten til å si «some rights reserved» istedenfor «all rights reserved».

- Jeg tror TONO trenger en lærepenge. En slik lærepenge kan være at NRK bruker musikk som er tilgjengelig under Creative Commons-lisenser i en periode. Kanskje blir de da mer medgjørlige, sier Hannemyr.

Fornyingsministeren oppfattet under møtet at delingskultur og ulike hindringer er blant hennes og de politiske myndighetenes utfordringer.

- Det bør være en politisk oppgave å legge til rette for delingskultur. Når det offentlige finansierer kunnskap og kultur, så er det viktig at den forblir fri, mente Hannemyr.

Søk er kultur

Søk på internett har også blitt viktig som kulturformidling. Og her er den juridiske statusen uklar, fortsatte universitetslektoren.

Hannemyr pekte på at professor i rettsinformatikk Jon Bing mener lenking er tilgjengeliggjøring av verk. Og selv om han har stor respekt for Bing, mener han at professoren er «ute å sykler» på dette området.

- Politikerne bør skjære igjennom og vedta at det skal være lov å lenke, og at det skal være lov å indeksere for søk, sa Hannemyr.

Sikkert er det at nye måter å dele informasjon på gir utfordringer både for IKT-politikken og utviklingen av offentlige tjenester.

- Vi har utredet mye, har bestilt to rapporter om dette med deling. Ofte støter vi på et lovverk som ikke er oppdatert i forhold til en del utfordringer som nettet gir, sa statsråden.

Lyttet til innspill: Fornyingsminister Heidi Grande Røys og hennes politiske rådgiver Jørund Leknes. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Lyttet til innspill: Fornyingsminister Heidi Grande Røys og hennes politiske rådgiver Jørund Leknes. Bilde: Marius Jørgenrud

    Les også:

To av sitatene i denne artikklen har blitt korrigert i ettertid. Eirik Solheim presiserer at han sa "Rettighetshavere er ofte en hemsko" og ikke "Tono er ofte en hemsko".

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.