JUSS OG SAMFUNN

– Bortkastet energi å spionere på allierte

Tyskland rystes av ny spionskandale.

Den tyske delegasjonen var i USA etter at Tysklands påtalemyndighet forrige uke innledet etterforskning av en ansatt i den tyske etterretningstjenesten BND. Bildet viser Tysklands statsminister Angela Merkel fra april i år.
Den tyske delegasjonen var i USA etter at Tysklands påtalemyndighet forrige uke innledet etterforskning av en ansatt i den tyske etterretningstjenesten BND. Bildet viser Tysklands statsminister Angela Merkel fra april i år. Bilde: Reynaldo Paganelli/Rex/All Over Press
10. juli 2014 - 15:19

Tysk politi har startet etterforskning av to saker der personer i Tyskland skal ha spionert for USA.

– Å spionere på allierte er bortkastet energi, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Tillit skaper sikkerhet, sier Merkel videre.

Torsdagens uttalelser fra den tyske statsministeren føyer seg inn rekken av kritikk fra tyske politikere rettet mot USA.

Tidligere torsdag sa finansminister Wolfgang Schaüble, Merkels nære kollega, at selv om etterretningssamarbeidet mellom USA og Tyskland har avverget terrortrusler, betyr det ikke at «amerikanerne kan rekruttere personer i Tyskland».

– Dette er bare dumhet, og så mye dumhet gir en lyst til å gråte, var finansministeren krasse kommentar.

Samtaler i Washington

– Vi opplever at våre samtalepartnere har veldig liten forståelse for problemet, sa lederen for utenrikskomiteen i det tyske parlamentet, Norbert Röttgen, etter samtaler i Washington onsdag.

Röttgens delegasjon møtte medlemmer av den amerikanske kongressen samt amerikanske sikkerhetsmyndigheter.

Den tyske delegasjonen var i USA etter at Tysklands påtalemyndighet forrige uke innledet etterforskning av en ansatt i den tyske etterretningstjenesten BND. Vedkommende er mistenkt for å ha jobbet som dobbeltagent og skal ha gitt sensitivt materiale til amerikansk etterretning, trolig til CIA.

Men samme dag som de tyske politikerne var i Washington, aksjonerte tysk politi mot flere adresser i Berlin. Ifølge lokale medier er en mann som jobber i det tyske forsvaret, siktet for å ha levert informasjon til USA. Dermed er det innledet etterforskning i to mulige spionsaker i løpet av én uke.

– Fikk ikke svar

Röttgen sa etter møtene onsdag, at delegasjonen ikke fikk svar på spørsmål om spionsakene, og han advarte mot at amerikansk etterretningsvirksomhet i Tyskland kan føre til en «frossen konflikt».

Röttgens kollega Niels Annen sa de nye avsløringene undergraver «cyber-dialogen» mellom landene, et diplomatisk forum som ble startet i juni for å drøfte landenes uenighet om amerikansk etterretningsvirksomhet.

– Vi hadde NSAs overvåkingsprogrammer, vi hadde avlyttingen av Merkels telefon, og nå kommer denne spionhistorien på toppen av det hele, sa Annen.

Stille fra Det hvite hus

– Jeg kan ikke bekrefte, avkrefte eller kommentere opplysningene om etterretningsvirksomhet, var beskjeden fra talsmann Josh Earnest i Det hvite hus.

Da Snowden-dokumentene i fjor avslørte at NSA rutinemessig kan ha overvåket og avlyttet 35 stats- og regjeringsledere verden over, førte det til kraftige reaksjoner hos USAs allierte, blant dem Tyskland.

I tillegg til at Merkel fant det nødvendig å ringe president Barack Obama personlig, ble USAs ambassadør til Tyskland innkalt til det tyske utenriksdepartementet. Ifølge Der Spiegel kan Merkel ha vært overvåket av NSA i mer enn ti år. (©NTB)

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.