KARRIERE

- Bra at norske IT-selskaper kjøpes opp

Gir spennende muligheter, sier påtroppende Microsoft-sjef Hege Skryseth.

Hege Skryseth kjenner Microsoft godt fra før.
Hege Skryseth kjenner Microsoft godt fra før. Bilde: Per Ervland
6. okt. 2009 - 08:27

Mandag ble det klart at Hege Skryseth (42) forlater sjefstolen i Geodata. Fra nyttår overtar hun som administrerende direktør i Microsoft Norge.

Vi møter en entusiastisk og meget blid påtroppende Microsoft-sjef, som setter av tid i en hektisk dag til en prat i digi.nos redaksjonslokaler.

- Det har vært veldig mange lykkeønskninger, smiler Skryseth.

Hun kjenner selskapet hun nå skal lede godt fra før. Erfaringen fra Microsoft spenner over flere ulike roller og tolv år, senest i 2004 som leder av storkundeavdelingen.

Allerede for noen uker siden fikk hun beskjed fra hodejegerfirmaet Isco group at jobben var hennes.

- Jeg gleder meg spesielt mye til å jobbe med ett område i Microsoft, og det er synlighet. Selskapet skal bli en tydeligere enhet i Norge, slår Skryseth fast.

Erfaringen til tross, hun må sette av tid til å sette seg inn i selskapet igjen. Det er mye som har forandret seg siden hun forlot programvaregiganten.

- Jeg må bruke tiden på å bli kjent med organisasjonen, partnerapparatet og se nærmere på alle områdene som er nye siden sist.

Da Skryseth forsvant ut av selskapet i 2004 fikk hun med seg den første Xbox-maskinen i avskjedsgave. Siden har underholdningsdivisjonen vokst kraftig.

- Hele bredden av produktporteføljen har vokst mye, blant annet har serverplattformen til Microsoft utviklet seg med langt større bredde enn tidligere.

Hun er også rask med å nevne Fast-oppkjøpet. Søkedivisjonen og produktene rundt enterprise søk. Dette skal også bli tydeligere enheter, lover Skryseth.

- Det er et ganske komplekst selskap jeg nå går til, men jeg kjenner veldig mye av kulturen. Det blir gøy å jobbe med så kompetente og entusiastiske mennesker.

- Hvordan vil du beskrive deg selv som leder?

- Jeg er engasjert, markedsorientert og jeg tror jeg er ganske inkluderende. Jeg trives med å jobbe med kompetente mennesker som er med på å utfordre meg og drive agendaen fremover.

- Hva vil du tilføre Microsoft?

- I utgangspunktet har jeg både en solid kompetanse fra og utenfor selskapet. Jeg skal jobbe for å få til en ytterligere verdiskapning gjennom partnernettverket. Både innen offentlig sektor og generelt har jeg et stort kontaktnett.

På et tidspunkt under intervjuet begynner Skryseth selv å prate om open source og fri programvare. Vi benytter anledningen til å spørre om konkurransen fra friprog truer Microsoft på noen måte.

- Konkurranseflatene er så ulike. En del av de store lokomotivene vil være konkurrenter på ulike områder. Microsoft er positive til konkurranse og ønsker selvfølgelig å konkurrere på like vilkår.

- Er open source et av lokomotivene du sikter til?

- Nei, jeg vil ikke kalle det et lokomotiv. Kan jeg kalle det en bevegelse? Det er ingen tvil om at open source er en plattform som har kommet for å bli, og en plattform som vi tar på alvor.

Skryseth mener fri og proprietær programvare kan leve fint side om side. Hun mener det er ulike årsaker til hva som velges.

- Selskaper velger det som er mest formålstjenlig. Jeg er veldig opptatt av at man i større grad diskuterer hva man ønsker å løse, kontra å diskutere hva man skal løse det med.

Som eksempel på sistnevnte trekker hun frem IT-satsningen i offentlig sektor.

- Jeg mener man skal være engasjert i hvilke områder man bør effektivisere i offentlig sektor fremfor å diskutere hva man skal implementere av IT-løsninger. Man hopper altfor raskt til resepten fremfor å bruke god tid på diagnostiseringen.

I tillegg mener hun mange ser seg blinde på kostnadsbesparelser i forhold til fri programvare.

- Hele prosjektet må med i bildet. Alt fra implementering, drift, etterarbeid, feilretting og testing.

Forskning og kommersialisering av forskning er andre områder Skryseth har sterke meninger om.

På få år har utenlandske IT-giganter snappet opp Fast, Trolltech og nå sist Tandberg i tur og orden. I motsetning til mange andre mener Skryseth ikke at dette er noe problem.

- Jeg opplever at det er en veldig spennende mulighet i forhold til bistand fra internasjonale miljøer. Selskapene har behov for kapital og kompetanse, så jeg opplever disse oppkjøpene som positivt. Dette gir dem spennende internasjonale muligheter.

Gråter ikke for salget av norske teknologibedrifter til utlandet. - Det gir spennende muligheter, sier Hege Skryseth. <i>Bilde: Per Ervland, arkivfoto</i>
Gråter ikke for salget av norske teknologibedrifter til utlandet. - Det gir spennende muligheter, sier Hege Skryseth. Bilde: Per Ervland, arkivfoto

- Hva er det første du skal gjøre i rollen som Microsoft-sjef?

- Bruke tid på å bli kjent med de ansatte. Og sette med inn i produktene, samt bruke en god del tid sammen med våre samarbeidspartnere.

Microsoft er kåret til Norges beste arbeidssted hele fire ganger de siste seks årene.

- Organisasjonen er veldig veldrevet. Min rolle blir å komme inn og se hva vi kan gjøre av mindre endringer i forhold til suksessen som Knut Morten [Aasrud] har lagt grunnlaget for.

- Hva blir den største utfordringen?

- Jeg tror det blir veldig gøy jeg, da. Den største utfordringen handler om å balansere det nasjonale og det internasjonale. Det blir å kunne trekke på alle de gode løsningene som lages rundt i verden. Gjenbruk av gode ideer på tvers av landegrensene, det kjennetegner Microsoft.

Rett før hun fyker videre, i sin knallrøde Buddy elbil — på vei ut til hovedkontoret på Lysaker for å hilse på sine nye kolleger for første gang, så må vi spørre til slutt:

- Stillingen som sjef for Microsoft Norge har for mange vært et springbrett videre til nye internasjonale toppjobber i Microsoft-systemet. Har du slike ambisjoner?

- Det ville jo være dumt å si at jeg ikke kommer til å være der lenge, allerede før jeg begynner, gliser Hege Skryseth.

Den neste Microsoft-sjefen er miljøbevisst og kjører elbil til og fra jobben. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Den neste Microsoft-sjefen er miljøbevisst og kjører elbil til og fra jobben. Bilde: Per Ervland

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.