Vi kjenner alle fordelene med internett, som har forandret måten vi lever og kommuniserer på. Samtidig har det vokst frem en skyggeside som vi trenger å beskytte oss mot.
Baksiden av medaljen kjenner vi blant annet som datakriminalitet, identitetstyveri og søppelpost.
- Hvordan kan vi slippe slike uønskede elementer, men samtidig beholde aspektene som vi ønsker oss - nemlig frihet, anonymitet og sikkerhet mot folk med onde hensikter?
Mannen som spør er Doug Cavit, sjefsstrateg for Trustworthy Computing hos programvaregiganten Microsoft.
Mange bygger i dag identitet i sosiale nettverk ved å dele ut så mye personlige informasjon som mulig.
Slik burde det ikke være, mener sjefsstrategen, som har 23 års bransjeerfaring, blant annet hos Microsoft, McAfee og Network Associates.
- Folk bruker det samme brukernavnet og passordet overalt på internett. Samtidig er det veldig enkelt å lage nettjenester som har til hensikt å høste inn slike opplysninger, for eksempel ved å tilby en gratis t-skjorte til alle som registrerer seg.
Det er rett og slett altfor enkelt å svindle folk på nettet mener Cavit, som understreker at dersom det er mulig å svindle noen, så mange bli fristet til å gjøre nettopp det.
- En undersøkelse viste at 40 prosent av oss vil begå mindre straffbare handlinger dersom vi visste at vi ikke ville bli tatt for det. Det er også en kjensgjerning at det er færre innbrudd i nabolag med gatebelysning enn de som ikke har dette.
Cavit ønsker seg en situasjon der han selv kan kontrollere sine egne data på internett, men likevel kan bevise hvem han er, hvor han kommer fra og hvor gammel han er.
- Vi er nødt til å tenke på hvordan identifisering fungerer på Internett. Hvordan vet vi hvem vi snakker med på nettet? Det kan være en pedofil, eller noen som vil svindle deg. Uten en identitetsløsning er det umulig å vite.
Under foredraget han holdt på IT-tinget i Tønsberg denne uken ble det raskt klart at han ikke var kommet for å snakke så mye om teknologi eller å pushe produkter fra Microsoft.
Snarere stilte han en rekke spørsmål, og både han og Microsoft ønsker svar på hvordan man kan gjøre internett til en tryggere plass å være.
Sjefsstrategen mener det som trengs er en grunnleggende overenskomst blant forbrukere, myndigheter og næringsliv om hvordan vi kan gjøre det tryggere å ferdes på internett.
- Vi har allerede nok teknologi og programvare til å takle utfordringene. Poenget nå er å begynne og tenke på hvordan vi skal ta dette i bruk.
Selskapet har etablert et eget nettsted www.microsoft.com/endtoendtrust, der hele hensikten er å legge opp til en dialog for å finne ut hvordan man kan komme et skritt videre i utviklingen.