I dag er siste dag i en fire dagers øvelse i kyberkrig. Landene som deltar er USA, Storbritannia, Australia, New Zealand og Canada, de samme landene som samarbeider om den beryktede elektroniske overvåkingstjenesten Echelon.
Flere enn forsvarsdepartementenes virtuelle styrker er med på øvelsen: De har følge av rundt 40 private bedrifter, blant dem nettverkseksperter som Juniper og Cisco. Koordinator for det hele er USAs sikkerhetsdepartement, Department of Homeland Security.
Øvelsen er døpt Cyber Storm II. Den første Cyber Storm ble holdt for to år siden. Foranledningen er et vedtak i den amerikanske komgressen som pålegger offentlig og privat sektor å styrke kyberberedskapen. Hensikten med øvelsen er å skjerpe deltakernes evne til å samarbeide i tilfelle stort anlagte og mangfoldige nettangrep.
I et faktaark forklarer departementet at prosesser, prosedyrer, verktøy og organisasjon skal settes på prøve hos alle deltakerne. Det rettes et spesielt fokus på hvordan strategiske beslutninger fattes under et massivt kyberangrep, og på hvordan man skal kunne sikre utveksling av informasjon mens angrepet pågår. Erfaringene fra Cyber Storm I ble sammenfattet i to nøkkeldokumenter, "Concepts of Operations" og "Standard Operating Procedures", som også skal prøves i simulert praksis.
Under øvelsen skal den angripende part gjøre bruk av både digitale og fysiske metoder, heter det. Angrepene skal gjenspeile spesifikke politiske og økonomiske mål.
Som i alle militære øvelser, er det med andre trening i både angrep og forsvar.
De siste dagene er det kommet fram at kinesiske angrep mot IT-systemer i USAs forsvarsdepartement har ført til innbrudd og tyveri av et stort antall følsomme interne dokumenter. USAs kybergeneral Kevin Chilton gikk åpent ut med kritikk av Kina, etter at et talerør for regjeringen i Beijing avviste Pentagons årsrapport om den kinesiske militære opprustningen for kyberkrig som villedende.
Les også:
- [22.12.2008] Supermakt ikke klar for kyberkrig
- [26.11.2008] Slik forbereder Kina seg på kyberkrig
- [11.09.2008] Krever åpen kildekode i Pentagon
- [04.08.2008] Kan beslaglegge reisendes PC-er
- [15.05.2008] Danner global allianse mot kyberterror
- [10.04.2008] Øvelse viste alvorlige hull i USAs kyberforsvar
- [07.04.2008] USA øver på offensiv kyberkrig
- [13.03.2008] USAs kybergeneral åpent ut mot Kina
- [07.03.2008] Pentagon tappet for «utrolig mengde» data