JUSS OG SAMFUNN

Brevet som felte HP-sjefen

Frigitt brev kaster nytt lys over Mark Hurds dramatiske avgang.

HP ble i 2010 rammet av en skandale som sørget for at toppsjef Mark Hurd måtte forlate selskapet. Nå er de pikante detaljene som førte til Hurds avgang for første gang tilgjengelig.
HP ble i 2010 rammet av en skandale som sørget for at toppsjef Mark Hurd måtte forlate selskapet. Nå er de pikante detaljene som førte til Hurds avgang for første gang tilgjengelig. Bilde: Marius Jørgenrud
30. des. 2011 - 09:23

Sommeren 2010 måtte Mark Hurd forlate sin stilling som toppsjef i Hewlett-Packard etter en intern etterforsking som fant at han hadde brutt selskapets etiske retningslinjer.

Hurd fikk sparken etter at det ble kjent at Hurd skal ha brukt sin stiling, og HP sine penger, til å forsøke seg på event-konsulenten Jodie Fisher. Hurd inngikk et forlik med kvinnen like etter han fikk sparken, noe han formelt fikk fordi han hadde brukt selskapets penger. Det ble den gangen ikke konkludert med at Hurd hadde trakassert Fisher seksuelt.

Etter at Hurd fikk sparken fra HP ble han ansatt i Oracle, der han i dag er president og nummert to i rekken etter toppsjef Larry Ellison.

Offentligjorde brev

En domstol i den amerikanske delstaten Delaware har nå offentliggjort brevet som igangsatte prosessen mot Hurd. I det åtte sider lange brevet, sendt fra Fishers advokat til Mark Hurd i juni 2010, fremkommer det pikante detaljer om forholdet mellom Fisher og Hurd.

Den gifte Mark Hurd har forsøkt å holde brevet unna offentligheten, men domstolen mente det ikke var tungtveiende grunner til dette.

Les hele brevet her (pdf).

I brevet beskriver Fisher flere episoder der Hurd skal ha forsøkt å forføre Fisher og innlede et seksuelt forhold til henne mellom 2007 og 2009. Blant annet skal Hurd ha kommet med åpenbare forsøk på å få dele natten med Fisher etter å ha invitert henne til sitt hotellrom under et besøk i Atlanta. Dette ble ifølge brevet opptakten til en runddans som varte i flere år, der Hurd stadig kom med tilnærmelser ovenfor kvinnen.

Fisher var da leid inn som event-konsulent for HP, og hennes inntekt var derfor betinget av selskapets velvilje. Brevet er spekket med flere flaue detaljer, blant annet da Hurd tok med Fisher til en minibank i Madrid for å vise henne saldoen på over en million dollar.

Beskylding om innsidelekkasje

Men det er ikke bare seksuelle tilnærminger som fremkommer i det åtte sider lange brevet. Fishers advokat skriver også om at Hurd skal ha kontaktet Fisher og sagt at han jobbet med å kjøpe opp IT-selskapet EDS. Oppkjøpet ble gjennomført sommeren 2008, og hadde en verdi på svimlende 13,25 milliarder dollar.

Dersom det er riktig at Hurd skal ha lekket denne type informasjon til Fisher er det et svært alvorlig brudd på innside-reglene.

Brøt kontakten

I brevet fra advokaten fremkommer det at de to brøt kontakten i oktober 2009. Hurd skal ha invitert Fisher til sitt hotellrom for å se et idrettsarrangement på TV, men da Fisher kom inn i rommet grep han tak i henne og kysset henne. Fisher ble redd, skriver hennes advokat i brevet som er stilet til Hurd, og brøt seg fri fra grepet for så å forlate rommet.

- Hun visste at dersom hun ikke hadde sex med deg snart var jobben hennes ferdig, noe som også skjedde, skriver advokaten.

Etter dette siste møtet skal ikke Fisher ha fått flere oppdrag fra HP, og hun flyttet fra Los Angeles til sine foreldre i New Jersey. Hun hadde da gått fra å være programleder på TV i Los Angeles, til å være vertskap for en rekke HP eventer til å stå på bar bakke, hevdet advokaten som tilbudte Hurd et forlik.

Forlik ble det. Hva det innebar er ikke kjent, men det kom frem under forliket at en rekke av detaljene i brevet fra advokaten til Mark Hurd ikke var helt nøyaktige.

Furore i amerikansk presse

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Domstolen i Delaware har bestemt seg for at brevet skal offentliggjøres, men det var New York Times som kunne bringe det delvis sladdede brevet til offentligheten.

En talsperson for Oracle sier til avisen at brevet har blitt trukket tilbake av Fisher og understreket at Fisher selv skal ha innrømmet at det inneholdt en rekke unøyaktigheter. HP ikke har ønsket å kommentere saken.

Årsaken til at brevet er offentliggjort er et søksmål fra en aksjonær i HP.

Nedtur etter lederskifte

Etter oppsigelsen av Hurd har det gått nedover med HP. Det var SAPs toppsjef Leo Apotheker som tok over jobben, men den gode starten varte ikke lenge.

Han varte bare 11 måneder i jobben, og fikk sparken etter at aksjekursen raste som følge av flere kontroversielle avgjørelser, blant annet varselet om å kutte PC-produksjon samt en mislykket satsning på WebOS etter oppkjøpet av Palm.

I september i år ble Apotheker erstattet av Meg Whitman, som har reversert en rekke av Apothekers beslutninger og lovet ro rundt selskapet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.